Jogurtowe ciasto ze śliwkami z kremem waniliowo- śmietankowym
Składniki:
- 4 jajka
- 500 g jogurtu smakowego - u mnie kokosowy z białą czekoladą
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szklanka oleju
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka pasty waniliowej
- śliwki
- 2 łyżki bułki tartej
Jaja miksujemy z cukrami do uzyskania
puszystego kremu. Następnie naprzemiennie dodajemy składniki sypkie (mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i mokre (olej, jogurt i pastę waniliową) .
Ciasto wylewamy do formy 23x35 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch
posypujemy bułką tartą, układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy ok. 75
minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Wystudzone przekrawamy na pół.
Krem:
- 50 g żelatyny + 2 szklanki gorącej wody
- 1 kg serka waniliowego
- 500 g śmietany kremówki
- łyżka pasty waniliowej
- 8 łyżek cukru pudru
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kremówkę ubijamy na puszysto.
Serek waniliowy miksujemy z pastą waniliową i cukrem pudrem . Do żelatyny
dodajemy łyżkę serka i dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne 2 łyżki serka,
mieszamy i przelewamy do serka
waniliowego. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie
mieszamy.
W
formie, w której piekliśmy ciasta układamy spód placka. Wykładamy masę serową.
Delikatnie przykrywamy górną warstwą placka ze śliwkami. Wstawiamy do lodówki
do stężenia na ok. 3 godziny. Dekorujemy cytrynowym lukrem.
Kocham kremy śmietankowe lub waniliowe. Uwielbiam, gdy znajdują się w ciastach. Takie wypieki z miejsca stają się moimi ukochanymi :) Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)
OdpowiedzUsuńTen krem musi być boski, super ciasto.
OdpowiedzUsuń