wtorek, 6 grudnia 2016

Sernik karmelowa kawa z mlekiem - Śnieżna Kraina

Sernik ozdobiony jadalną choinką to dekoracja świątecznego stołu. ;) Jest pyszny i pięknie wygląda. Polecam!

Sernik karmelowa kawa z mlekiem - Śnieżna Kraina

 
 

 Spód: 
  • 150 g markiz kakaowych z nadzieniem waniliowym 
  • czubata łyżka kremu wedlowskiego czekoladowego 
Ciasteczka blendujemy z kremem - kruszonką wylepiamy dno tortownicy o średnicy 17 cm. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
 
  Masa serowa:  
  • 200 g serka twarogowego śmietankowego
  • 250 g sera ricotta
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyki kawy zbożowej + 40 ml gorącej wody
  • 2 jajka
  • tabliczka czekolady karmelowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • czekoWafel XXL - 50 g
 Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy nad gorąca kąpielą wodną.   
Kawę zbożową zaparzamy 40 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. 
Ricottę i serek śmietankowy miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jajka i ponownie miskujemy. Dodajemy mąki, cukier puder, śmietanę i wystudzoną kawę- całość dokładnie miksujemy. Wafelek drobno kroimy i dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy i przelewamy na ciasteczkowy spód. 
 
Sernik pieczemy w temp. 180 stopni ok. 60 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
  
Mleczny krem: 
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła dobrej jakości
  • łyżka cukru wanilinowego  
Mleko - to płynne - zagotowujemy z cukrem waniliowym i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystego kremu. Następnie powoli dodajemy wystudzone mleko - cały czas ucieramy na niedużych obrotach - i porcjami mleko w proszku. 1/3 masy pokrywamy wierzch i boki zimnego sernika. 
 
Dekoracja  
  • 1 wafel w kształcie rożka jak na lody
  • krem wedlowski czekoladowy kilka łyżek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju
  • czekoladowe kuleczki do dekoracji  
 
Pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno siekamy i rozpuszczamy z łyżeczką oleju nad gorąca kąpielą wodną. Kiedy czekolada będzie już płynna zdejmujemy znad kąpieli i dodajemy 1 kostkę czekolady uprzednio bardzo drobna posiekaną, całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanej czekolady. Płynną czekoladę przelewamy ostrożnie do silikonowych lub plastikowych foremek w kształcie serduszek i odstawiamy, aż czekolada zastygnie. Kiedy to nastąpi, delikatnie wyciągamy gotowe dekoracje z foremek. 
 
Wafelek - rożek wypełniamy szczelnie czekoladowym kremem. Rożek ustawiamy do góry węższą stroną pośrodku sernika. Pozostałą masę z mleka w proszku przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką małą gwiazdką i dokładnie pokrywamy gwiazdkami całą powierzchnię wafelka. Na czubku powstałej choinki mocujemy czekoladowe serduszko, a na bokach czekoladowe kuleczki- bombki. Pozostałe czekoladowe serduszka umieszczamy dekoracyjnie po bokach sernika. Smacznego!
 


 



 

1 komentarz:

  1. tort w przekroju...cudo! bardzo ciemny spód taki jak lubię :) czy w tej choince też jest ser?

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)