Fale Dunaju z jabłkami
Na ciasto:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao + 2 łyżki mleka
- ok. 500 g jabłek - 3 sztuki
- łyżeczka pasty waniliowej
krem:
- 2 budynie waniliowe z prawdziwą wanilią
- 3 szklanki mleka
- 12 łyżek cukru
- 500 g miękkiego masła
- łyżeczka pasty waniliowej
Jaja ucieramy z cukrem na puszysto. Następnie cały czas
miksując dodajemy olej, oraz naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i mleko. Dodajemy pastę
waniliową i krótko miksujemy. Połowę ciasta wylewamy do formy o wymiarach 25x
35 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Do pozostałego ciasta dodajemy
kakao i 2 łyżki mleka krótko miksujemy. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na
jasnym cieście. Obrane jabłka porcjujemy
na kawałki i układamy je w rządkach . Ciasto wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. Ciasto studzimy.
W szklance mleka rozprowadzamy budynie. Pozostałe mleko
zagotowujemy z cukrem, do gotującego się mleka dodajemy budyń i cały czas
mieszając gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Wystudzony budyń
dodajemy partiami do zmiksowanego na puszysto masła. Masę wykładamy na
wystudzone ciasto. Polecam nadać jej kształt fal.
Pycha, bardzo lubię to ciasto. W dodatku jest pięknie podane :)
OdpowiedzUsuń