niedziela, 21 maja 2017

Chleb powszedni pszenno- żytni

Nie ma to jak zapach domowego pieczywa, a  chleb pszenno-żytni smakuje doskonale ;) .

Chleb powszedni pszenno- żytni

 składniki na 2 bochenki:
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (graham drobna)
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  •  1 i 1/4 szklanki  wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 8 g suszonych drożdży
Pomada:
  • 100 ml wody (niepełne pół szklanki)
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • szczypta soli

W misce łączymy wszystkie składniki na chleb - mąki, suszone drożdże, sól, cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko. Wyrabiamy ok. 15 minut - ciasto musi być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 2 równe części. Każdą krótko wyrabiamy. Formujemy 2 bochenki chleba. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Chlebki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę.
Pomada: w garnku na niedużym ogniu podgrzewamy wodę wymieszaną z mąką i solą. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Wyrośnięty chlebek smarujemy przygotowana pomadą (za pomocą pędzelka). Chleb wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut termoobieg, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Chleb  studzimy na kratce lub zajadamy jeszcze ciepły.



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)