wtorek, 22 sierpnia 2017

Ciasto duńskie i danisze z cytrynowym lukrem

Jak zrobić ciasto duńskie? Dziś instrukcja krok po kroku. Jest ono wprawdzie dość czasochłonne, ale efekt końcowy jest satysfakcjonujący. Ja zawsze robię ciasto z podwójnej porcji - wałkując jedną porcję, od razu wałkuję drugą, a następnie nadwyżkę ciasta owijam w folię spożywczą i zamrażam. Później wystarczy takie ciasto rozmrozić w lodówce i wykorzystać do dowolnych wypieków. 

Ciasto duńskie, pomimo tego że wymaga od nas sporo czasu i uwagi, nie jest wcale ciastem trudnym. Ma wyjątkową strukturę - jakby połączenie ciasta francuskiego z ciastem drożdżowym. Na początek przygody z tym ciastem polecam przygotować z niego proste zawijaski - bez nadzienia, a jedynie pokryte obficie lukrem cytrynowym. Są pyszne, a dzięki nim będziemy mieli okazję wyczuć ciasto i dostosować swój piekarnik do wypieków tego typu. Zapraszam ;) . 

Ciasto duńskie i danisze z cytrynowym lukrem

 zaczyn:
  • 1,5 szklanki wody o temp. ok. 46 stopni
  • 10 g suszonych drożdży 
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej (używam typ 480)

dodatkowo
  • 225 g mąki pszennej uniwersalnej 
  • 140 g mąki tortowej 
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 5 g soli 
  • 285 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 

Zaczyn-  w misie miksera mieszamy wodę, drożdże i mąkę - pozostawiamy na 5 minut.
Do zaczynu dodajemy przesiane mąki, cukier, sól i 60 g masła pokrojonego w kawałki. Mieszamy za pomocą końcówki - haka na niskich obrotach, do momentu, aż cała mąka zostanie wrobiona w ciasto. Zwiększamy prędkość miksera o  1 stopień i mieszamy dodają pozostałe masło - porcjami. Ciasto musi być elastyczne, ale większość kawałków masła pozostać wciąż widoczna (miksujemy w sumie ok. 2 minuty). Przykrywamy miskę i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. 
Na lekko prószonym mąką blacie wykładamy ciasto. Lekko wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 cm na 25 cm. Krótsze końce ciasta składamy do środka tak, aby spotkały się pośrodku, następnie w miejscu styku końcówek ciasta składamy placek na pół (jak książkę) - patrz rysunek poniżej. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy ok. 1 godzinę.




Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na prostokąt 45 na 25 cm i ponownie składamy - tym razem na 3 - patrzy rysunek poniżej. Owijamy folią i chłodzimy 1 godzinę.



Ciasto ponownie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na prostokąt 45 na 25 cm i ponownie składamy na 3. Owijamy folią i chłodzimy 4 godziny lub całą noc. Ciasto jest gotowe do użycia.

Przepis na ciasto duńskie pochodzi z książki Anny Olson Bake with Anna Olson (Danish Pastry Dough).

Zawijaski  - danisze z cytrynowym lukrem



  • ciasto duńskie
  • sok z cytryny + cukier puder ile zabierze
  • 1 jajo wymieszane z 2 łyżkami wody

Połowę  ciasta wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm. Wycinamy z niego paski o szerokości 2,5 cm. Każdy pasek skręcamy jak spiralkę, a następnie zawijamy nadając kształt okręgu - układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, aby koniec podwinąć pod spód ciastka. Czynności powtarzamy do wyczerpania wszystkich pasków ciasta. Gotowe zawijańce przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciastka smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem. 
Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 30  minut - na złoty kolor. Tak zaleca Anna Olson, jednak pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny. Ja swoje zawijaski muszę piec w nieco wyższej temperaturze - wyrośnięte wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 200 - 190 stopni i piekę kolejne 15 minut (ja w sumie zawijańce bez nadzienia trzymam w piekarniku  ok. 20 minut). Zbyt niska temperatura początkowa spowoduje wytopienie się masła, co w efekcie końcowym da nam bardzo tłuste ciastka.
 Jeszcze ciepłe lukrujemy cytrynowym lukrem (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)