sobota, 13 stycznia 2018

Naleśniki ze smażonym ryżem i modrym pesto

Naleśniki z przepysznym farszem na bazie ryżu, jajek i pesto przygotowanego z modrej kapusty. Sycące danie dla całej rodziny ;) .

Naleśniki ze smażonym ryżem i modrym pesto



Składniki na ok. 11 naleśników:
  •  1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 3/4 - 1 szklanka zimnej wody- jeśli chcemy bardzo cienkie naleśniki dolewamy jej więcej, jeśli grubsze- mniej, w trakcie smażenia, kiedy ciasto stoi trochę gęstnieje, więc może zajść potrzeba dodania odrobiny wody do ciasta pod koniec smażenia
  •  2 jajka
  • szczypta soli
  •   łyżka stopionego masła

Do miski wsypujemy mąkę  i sól. Dokładnie mieszamy, wybijamy jajka, dodajemy połowę mleka. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, stopione masło i wody- tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia. Naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy jak krokiety. Smacznego. 

Farsz:
  • 200 g ryżu basmatti
  • 3 duże cebule
  • 6 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • olej rzepakowy do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Solimy do smaku. Przekładamy do ryżu. Dodajemy modre pesto i dokładnie mieszamy. Na patelni na odrobinie oleju smażymy rozbełtane jajka. Kiedy zaczną się lekko ścinać dodajemy ryż i  smażymy dokładnie mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)