piątek, 16 lutego 2018

Bułki drożdżowe z farszem mięso - brukiew

Pyszne drożdżowe bułeczki w wersji wytrawnej - mocno nafaszerowane. Z mięsem i z brukwią. ;)

Bułki drożdżowe z farszem mięso - brukiew


Ciasto (na ok. 25 dużych bułek) 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  •  500 ml mleka
  •  2 paczki suszonych drożdży
  •  łyżeczka soli 
  •  łyżeczka cukru
  •  13 łyżek oleju rzepakowego
  • 4  łyżki majonezu

do posmarowania 1 jajo + odrobina wody

do posypania sezam lub mak



Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy cukier, sól, letnie mleko, olej, majonez i wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. 
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy, odrywamy kuleczkę ciasto ważącą ok. 80 g. Każdą kuleczką cienko wałkujemy na kształt okręgu, na środku placuszka układamy  dużą łyżkę  farszu i formujemy kulkę- gdybyśmy mieli problem ze zlepieniem brzegów, należy delikatnie zwilżyć je letnią wodą. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu lub suchego maku. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180 stopni. Smacznego! 
Farsz: - na 25 bułek wystarczy połowa farszu, ja przygotowuję go z podwójnej porcji i przeznaczam jako sos do makaronu czy ryżu, farsz można też zamrozić. 
Składniki:
  • 2 kg mielonego mięsa - u mnie mix schabu i udźca z indyka
  • 1 duża brukiew - ok. 1,5 kg 
  • 2 cebule
  • 150 g sera żółtego królewskiego
  • 4 łyżki pesto
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 7-8 łyżek kremówki

    Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy mięso i smażymy na dość dużym ogniu do zrumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy majonez, pesto, ketchup i ocet balsamiczny i dusimy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem . Mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor startą na tarce o dużych oczkach brukiew, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką. Warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy starty na tarce żółty ser - całość dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




1 komentarz:

  1. Idealne dla prawdziwych mięsożerców :) Mój mąż byłby zadowolony z takiego śniadanka :P

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Google+ Badge

Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Followers

Translate

Follow by Email

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)