niedziela, 1 lutego 2015

Drożdżówki z serem i marmoladą truskawkową/ kremem czekoladowym

 Zapraszam na pyszne domowe drożdżówki w kilku wariantach- klasyczne okrągłe, nieco mniej klasyczne- róże, nadziane masą serową i truskawkową marmoladą, masą serową i kremem czekoladowym, serkiem o smaku jagody i maliny oraz o smaku jabłka i gruszki. Możliwości jest wiele-nadzienie dopasujcie do smaków swoich i waszych gości. Zwieńczeniem całości jest lukier pomarańczowo-cytrynowy oraz posypka z suszonej żurawiny i prażonych orzechów włoskich. Ciasto wychodzi lekkie, puszyste i wilgotne. Pychotka ;) .

 Drożdżówki z serem i marmoladą

 truskawkową/ kremem czekoladowym z 

lukrem i posypką

Ciasto (na ok. 42 bułeczki) :
Ciasto drożdżowe wymaga troszkę cierpliwości - zwłaszcza etap wyrastania
  • 1 kg  mąki pszennej
  • szklanka drobnego cukru
  • 100 g  drożdży
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki domowego  cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g roztopionego letniego masła
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z jedne pomarańczy
Nadzienie:
  • 500 g  serka capri
  • 250 g gęstego serka waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • możemy również użyć gotowych serków smakowych np. jagodowo-malinowego czy jabłkowo-gruszkowego
wariant okrągłych klasycznych drożdżówek
Dodatkowo:
  • 1 jajko -do posmarowania bułeczek
  • Kilka łyżek marmolady truskawkowej
  • Kilka łyżek kremu czekoladowego
  • Na lukier- sok z cytryny+ sok z połowy pomarańczy + cukier puder ile zabierze 
  • suszona żurawina i prażone orzechy włoskie do posypania 

Zaczyn- drożdże kruszymy i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Dodajemy podgrzane letnie mleko i 4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wykładamy pozostałe składniki (muszą być w temp. pokojowej). Dodajemy zaczyn i wyrabiamy dłonią na gładkie ciasto- powinno odchodzić od miski i od dłoni. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę- musi podwoić swoją objętość.
Nadzienie- serek capri, serek waniliowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy belndujemy w malakserze na gładką masę.  Całość perfumujemy ekstraktem waniliowym.
drożdżówki- róże
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą wałkujemy. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Układamy je blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie szklanką lub innym naczyniem lekko posypanym mąką robimy w środku zagłębienie tworząc centymetrowy rant dookoła każdego krążka ciasta. Powstałe zagłębienie smarujemy albo marmoladą albo czekoladowym kremem, następnie wykładamy dużą porcję nadzienia serowego. Ranty drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni termoobieg.  Lekko przestudzone dekorujemy lukrem - polecam polukrować tylko rant bułeczek - i posypujemy  posiekaną żurawiną i orzechami.  Smacznego!
Ps. bułeczki możemy również zaserwować w formie drożdżowych róż. W tym celu każdy wycięty krążek ciasta nacinamy w trzech miejscach (jak na zdjęciu). Na środku wykładamy nadzienie, następnie sklejamy ze sobą kolejno powstałe płatki. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)