Drożdżówki z serem i marmoladą
truskawkową/ kremem czekoladowym z
lukrem i posypką
Ciasto (na ok. 42 bułeczki) :
Ciasto drożdżowe wymaga troszkę cierpliwości - zwłaszcza etap wyrastania |
- 1 kg mąki pszennej
- szklanka drobnego cukru
- 100 g drożdży
- 1 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 100 g roztopionego letniego masła
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z jedne pomarańczy
Nadzienie:
- 500 g serka capri
- 250 g gęstego serka waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- możemy również użyć gotowych serków smakowych np. jagodowo-malinowego czy jabłkowo-gruszkowego
wariant okrągłych klasycznych drożdżówek |
Dodatkowo:
- 1 jajko -do posmarowania bułeczek
- Kilka łyżek marmolady truskawkowej
- Kilka łyżek kremu czekoladowego
- Na lukier- sok z cytryny+ sok z połowy pomarańczy + cukier puder ile zabierze
- suszona żurawina i prażone orzechy włoskie do posypania
Zaczyn- drożdże kruszymy i zasypujemy 3
łyżkami cukru. Dodajemy podgrzane letnie mleko i 4 łyżki mąki. Dokładnie
mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski wykładamy pozostałe składniki (muszą być w temp. pokojowej).
Dodajemy zaczyn i wyrabiamy dłonią na gładkie ciasto- powinno odchodzić od
miski i od dłoni. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej
godzinę- musi podwoić swoją objętość.
Nadzienie- serek capri, serek waniliowy, cukier puder i ekstrakt waniliowy belndujemy w malakserze na gładką masę. Całość perfumujemy
ekstraktem waniliowym.
drożdżówki- róże |
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze
części. Każdą wałkujemy. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Układamy je
blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15
minut. Po tym czasie szklanką lub innym naczyniem lekko posypanym mąką robimy w
środku zagłębienie tworząc centymetrowy rant dookoła każdego krążka ciasta.
Powstałe zagłębienie smarujemy albo marmoladą albo czekoladowym kremem,
następnie wykładamy dużą porcję nadzienia serowego. Ranty drożdżówek smarujemy
rozkłóconym jajkiem. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni
termoobieg. Lekko przestudzone dekorujemy lukrem - polecam polukrować tylko rant bułeczek - i posypujemy posiekaną żurawiną i orzechami. Smacznego!
Ps. bułeczki możemy również zaserwować w formie drożdżowych róż. W tym celu każdy wycięty krążek ciasta nacinamy w trzech miejscach (jak na zdjęciu). Na środku wykładamy nadzienie, następnie sklejamy ze sobą kolejno powstałe płatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz