Makaroniki to francuskie ciasteczka przygotowywane na bazie bezy (francuskiej lub włoskiej) z migdałami. Nie jestem szczególna fanką makaroników migdałowych, za to uwielbiam makaroniki przygotowane na orzechach włoskich. Migdały w przepisie można zmienić na dowolne ulubione orzechy, a tym samym dodać smaku i charakteru naszym ciasteczkom. Do makaroników orzechowych idealnie pasuje prosty krem maślany o smaku kawy.
Przygotowanie domowych makaroników wymaga precyzji, doświadczenia i praktyki - początki bywają trudne, ale za każdym kolejnym razem ciasteczka będą coraz ładniejsze - z idealną "stopką" czy też "falbanką" będącą charakterystycznym znakiem dobrze upieczonych makaroników. Pamiętajcie, że ciasteczek nie można wysuszyć- powinny być chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.
Zapraszam po przepis na makaroniki na bazie bezy włoskiej - krok po kroku do celu ;) .
Makaroniki z orzechów włoskich z kremem kawowym
Jak zrobić makaroniki?
Makaroniki krok po kroku
składniki na ok. 20 przełożonych ciasteczek (40 połówek):
- 150 g cukru pudru
- 150 g orzechów włoskich / możemy użyć dowolne ulubione orzechy - migdały, orzechy laskowe itp.
- 150 g drobnego cukru
- 50 ml wody
- 120 g białek w temp. pokojowej- z ok. 4 jajek
- szczypta soli

1. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni termoobieg; bez termoobiegu-
130
2. Do blendera wsypujemy orzechy i cukier puder - całość
blendujemy na drobny proszek.
3. Proszek przesiewamy przez gęste sito i odstawiamy na bok.
4. Do rondla wsypujemy drobny cukier i wlewamy wodę. Powoli
doprowadzamy do wrzenia w temp. 115 stopni. (miękkie kuleczki)
5. W między czasie białka (120 g - odmierzamy za pomocą wagi) ubijamy ze szczyptą soli do
uzyskania tzw. miękkich wzniesień na powierzchni.

7. Do bezy dodajemy połowę orzechowego proszku i mieszamy
szpatułką. Następnie dodajemy resztę i mieszamy do uzyskania gęstej pasty. To
bardzo ważny etap, który może zdecydować o sukcesie makaroników. Masa zbyt
krótko mieszana będzie zbyt gęsta i makaroniki po wyciśnięciu ładnie się nie
"rozleją" wyrównując nieestetyczne stożki. Zbyt długo mieszana masa
będzie za rzadka i makaroniki rozleją się za bardzo.
8. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej na
spodniej warstwie papieru odrysować sobie szablonem kółka o średnicy ok. 3 cm w
odstępach ok. 2 cm). Dobrze jest przykleić papier do blach w rogach za pomocą
odrobiny masy makaronikowej
9. Rękaw cukiernicy z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm
wypełniamy masą.
10. Wyciskamy makaroniki o średnicy ok. 3 cm. Ważne- wyciskamy płynnie ustawiając rękaw z
końcówką prostopadle do blachy..

12. Blaszki odstawiamy na 15-20 minut, aby na makaronikach
utworzyła się skorupka, wierzch będzie matowy i nie będzie lepiący.
13. Makaroniki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30
minut - wierzch ciasteczek musi nabrać jędrności (sprawdźcie palcem), a spód
musi być stabilny. Na raz pieczemy tylko jedną blachę makaroników.
14. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawiamy na
papierze do całkowitego wystygnięcia. Gotowe przekładamy kremem.
Maślany krem: kawowy
- 200 g miękkiego masła
- 35 ml mocnego ristretto (rodzaj bardzo mocnej kawy)
- 4 łyżki cukru pudru
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Następnie cienkim strumieniem cały czas miksując wlewamy kawę.

Dlaczego ich jeszcze nie robiłam? Koniecznie muszę!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję za przepis. Bardzo precyzyjny i rzeczowy. Oczywiście nie wyszło mi tak samo, szczególnie jeśli chodzi o kształt, bo moje nie rozpłynęły się i miały kształt bezy z czubem. Pewnie w punkcie "mieszanie masy" powinienem robić to dłużej. Poza tym zachwyt. Wspaniały smak, chrupkość skorupki i miękki miąższ. Masę zrobiłem inaczej, wykorzystałem żółtka, które ubiłem z cukrem na parze do gęstości i potem dodałem masło i kakao. Tortowy patent.
OdpowiedzUsuńCzy mogą być orzechy włoskie suszone, takie ze skórą?
OdpowiedzUsuńCo to znaczy miękkie kuleczki jak gotujesz syrop ?
OdpowiedzUsuń