Moskole- podhalańska tradycja
·
700 g ziemniaków
·
ok. 1 i 3/4 szklanki mąki
·
3 łyżki kefiru
·
1/2 łyżeczki soli
Do
podania:
·
wędzony twaróg solankowy
Ziemniaki
gotujemy we wrzątku. Obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, kefir, doprawiamy solą i wyrabiamy na jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Z
ciasta formujemy nieduże placki- urywamy kawałek nieco większy od orzecha
włoskiego, formujemy kulkę i spłaszczamy. Smażymy na odrobinie oleju na złoty
kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami- polecam wędzony twaróg solankowy. Smacznego!
Bardzo apetyczne;)
OdpowiedzUsuńjuż sobie robimy Korciu :) buziaki <3
OdpowiedzUsuńSmacznego Gosiu i dużo zdrówka :)
UsuńZupełnie ich nie znam. A już na pewno nie pod tą nazwą. Chyba to musi być naprawdę dobre. Wygląda apetycznie! Super inspiracja i pomysł na smaczny posiłek. Pozdrowionka :) :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przetestowania :) . Pozdrawiam :)
UsuńPróbowałam ostatnio moskoli w Białce Tatrzańskiej i bardzo mi smakowały. Zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuń