Babka z dodatkiem majonezu wychodzi bardzo delikatna, puszysta i wilgotna. Lekka jak piórko. Idealnie smakuje z czekoladowym lukrem na bazie soku z cytryny- dodając kakao w prosty sposób przenosimy zwykły cytrynowy lukier na zupełnie nowy poziom ;) . Baba pięknie się prezentuje, jest banalna w przygotowaniu i z powodzeniem może być gwiazdą wielkanocnego stołu. Polecam!
Babka majonezowa z czekoladowo-cytrynowym lukrem
Składniki:
·
4 jajka
·
szklanka cukru
·
szklanka mąki pszennej
·
pół szklanki mąki ziemniaczanej
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 8 łyżek majonezu
·
łyżeczka pasty waniliowej
·
skórka otarta z cytryny
·
sok z 1 cytryny
·
łyżeczka kakao
·
cukier puder ile zabierze
Ponadto:
·
garść uprażonych orzechów laskowych
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Do sztywnej piany białkowej dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na sam
koniec dodajemy majone, pastę waniliową i skórkę cytrynową- całość ostatni raz
delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki na babę z kominem
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 50- 55 minut, temp. 180
stopni do tzw. suchego patyczka. Jeszcze
ciepłą babę lukrujemy. Lukier- sok z cytryny ucieramy z kakao i
cukrem pudrem- ile zabierze sok, aby powstał dość gęsty lukier. Wierzch
dekorujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego!
No takiej babki to jeszcze nie znam. Ale wygląda jak z obrazka. Jest śliczna i pięknie prezentowałaby się na stole wielkanocnym. Wszelakie przepisy babek zawsze kolekcjonuję przed świętami, bo bez nich Wielkanoc nie jest taka sama ;) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńPolecam- wypróbuj ten przepis- na pewno Cię nie rozczaruje ;) - jest banalnie prosty i zawsze się udaje. Pozdrawiam :)
Usuń