Almettański langosz z kolorową sałatką z almettkowymi kulkami smakowymi
Składniki (4
langosze):
- 500 g mąki
- 170 g puree ziemniaczanego
- 2 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 150 g serka almette śmietankowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Sos:
·
almette
bazyliowe
·
łyżka gęstej
kwaśnej śmietany 18%
·
starty
oscypek
żółte pomidorki koktajlowe
Ziemniaki
gotujemy, ugniatamy tłuczkiem (musimy mieć ok 170 g). Drożdże zasypujemy
cukrem, ucieramy i dodajemy łyżkę mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy
ziemniaki, olej, jajko i serek. Dodajemy
zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy
na pół godziny, żeby ciasto urosło. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy
placek. Placki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy
na ręczniku papierowym. Almette łączymy ze śmietaną. Wykładamy porcję na każdy
placek. Wierzch posypujemy oscypkiem. Układamy pomidorki żółte pomidorki
koktajlowe. Podajemy z sałatką z kulkami Almette.
KULKI
ALMETTE:
·
150 g
(opakowanie) Almette ogórek z ziołami
·
150 g
(opakowanie) Almette pomidory dojrzewające w słońcu
·
2 suszone
pomidory
·
150 g
oscypka startego na tarce o dużych oczkach
·
zmielone
migdały
·
słodka
papryka w proszku
W jednej misce łączymy połowę startego oscypka i
Almette ogórkowe, w drugiej pozostały oscypek z Almette pomidorowym oraz drobno
posiekanymi suszonymi pomidorami. Z masy ogórkowej formujemy małe kulki i
obtaczamy je w mielonych migdałach, z masy serowej pomidorowej formujemy kulki
i obtaczamy je w słodkiej papryce.
SAŁATA:
·
paczka
roszponki
·
paczka
rukoli
·
koktajlowe
pomidorki czerwone i żółte
·
sól
·
pieprz
·
4 łyżki
oleju rzepakowego
·
łyżka miodu
malinowego
·
łyżeczka
mielonej trawy cytrynowej
·
sok z połowy
cytryny
Umyte i osuszane sałaty wykładamy na talerz. Układamy
na nich przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz Almettowe kulki. Skrapiamy
malinowym dressingiem - w naczyniu łączymy na jednolitą emulsję olej
rzepakowym, miód malinowy, trawę cytrynową, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Sałatką z serowymi kulkami podajemy z ciepłym
langoszem. Smacznego!
Świetny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com