Dziś na blogu odpowiedź na dwa pytania - po pierwsze jak zrobić domową chałkę, a po drugie - jak zaplatać chałkę. Przygotowałam dla Was instrukcję obrazującą krok po kroku metodę zaplatania chałki 6-cio splotowej. Na początku może wydawać się to dość skomplikowane, ale z każdym kolejnym razem będziecie nabierać coraz większej wprawy. A zaserwować taką domową chałkę swoim najbliższym na śniadanie, to naprawdę super sprawa. Bo czy jest coś lepszego od drożdżowej chałki posmarowanej zimnym masłem i podanej ze szklanką mleka? ;) Zdecydowanie zachęcam do przetestowania przepisu. :)
Chałka 6-cio splotowa - instrukcja krok po kroku
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 50 g roztopionego letniego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Plus:
- 1 białko + odrobina mleka
Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki
pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce
na 15 minut.
Pozostałe składniki
przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto -
wyrabiamy dość długo, aż powstanie zgrabna kulka, a ciasto po delikatnym
naciśnięciu odbije i wróci do swojej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod
przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z
których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy z jednej strony i zaplatamy warkocz.
Zaplatanie:
1. Wałek nr 3 bierzemy
do góry.
2. Wałki nr 2 i 4 razem przekładamy nad walkiem nr 1.
3. Wałek 3 idzie na dół
z lewej strony a wałek 1 idzie do góry z prawej strony.
4. Wałek 3 i 5 idą razem nad wałkiem nr 6.
5. Wałek 6 idzie do góry z lewej strony, a wałek nr 1 na dół z prawej
strony
itd.
Czyli następnie - wałek 4 i 1 idą nad wałkiem nr 2, wałek nr 2 idzie do góry z prawej strony, a wałek nr 6 na dół z lewej strony itd.
Chałkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut. Wierzch smarujemy rozbełtanym z odrobiną mleka białkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, w razie gdyby wierzch zbytnio się przypiekał przykrywamy chałkę papierem do pieczenia. W zależności od tego, jak pieką Wasze piekarniki, będziecie trzymać chałkę albo nieco dłużej, albo nieco krócej- najlepiej pod koniec co jakiś czas zaglądać i za pomocą drewnianego patyczka wbitego w środek ciasta sprawdzać - chałkę wyjmujemy, kiedy patyczek po wyciągnięciu pozostaje suchy.
Taką chałkę uwielbiam jeść jeszcze ciepłą z zimnym masłem i mlekiem.
Smacznego!
Wygląda przepięknie :) Idealna na obiad.
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/