Jak zrobić domowe pączki? Jak zrobić pączki puszyste i delikatne? Jak zrobić pączki z jasną obwódką, która jest oznaką wyjątkowo lekkiej struktury ciasta? Jakie nadzienie wybrać, aby klasyczne pączki nieco urozmaicić? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdziecie poniżej ;) . Zapraszam!
Klasyczne pączki z nadzieniem chałwowym
Składniki (na ok. 25 pączków):
- 1 kg przesianej mąki pszennej
- 8 żółtek
- 100 g drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- szklanka cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 170 g roztopionego masła
- 3 łyżki spirytusu
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- olej rzepakowy do smażenia ok. 2 l
Składniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych drożdży dodajemy 3 łyżki cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 5 łyżek mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę mąki, sól, cukier i cukier waniliowy, dodajemy zaczyn, żółtka, masło, spirytus, skórkę i sok z pomarańczy. Całość dobrze wyrabiamy. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie.
Po tym czasie z ciasta formujemy małe pączki nadziewając ulubionym nadzieniem (ręce i tacę, na której układamy pączki warto zwilżyć olejem- wówczas nie przykleją się ani do rąk, ani do powierzchni naczynia). Polecam wypróbować nadzienie chałwowe- przepis poniżej. Pączki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w garnku na głębokim oleju- ja używam rzepakowego. Ważne aby temperatura oleju nie była ani za niska, ani za wysoka (optymalna 175 stopni). Po wrzuceniu na rozgrzany tłuszcz partii pączków (max. 4 sztuki, aby temperatura oleju nie spadła), przykrywamy garnek pokrywką. Kiedy ładnie się zarumienią (na średnim ogniu ok. 5 minut z jednej strony), obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia (kolejne 5 minut). Dzięki temu pączki nie będą zbyt tłuste i uzyskamy ładną jasną obwódkę dookoła pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Lukrujemy (sok z cytryny i tyle cukru pudru ile zabierze). Na wierzchu możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Nadzienie chałwowe na ok. 9 pączków
- 130 g chałwy waniliowej
- 1 żółtko (jajo sparzyć)
- 1 łyżka śmietanki kremówki 30%
Chałwę rozcieramy z żółtkiem i śmietanką na jednolitą masę.
Coś mi się wydaje, że wypróbuję przepis dużo wcześniej niż na tłusty czwartek ;) Wyglądają świetnie! Podobne robiła moja babcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) i gorąco polecam. Są pyszne. :)
Usuńz takim nadzieniem jeszcze nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych nadzień - polecam wypróbować ;)
Usuń