Dziś podrzucam Wam przepis na pyszny krem do tortu o smaku chałwowym. Jeśli lubicie chałwę to będzie to idealny wybór. Krem jest na bazie 4 prostych składników - jajek, cukru, masła, no i oczywiście chałwy. Możecie wykorzystać go nie tylko do torów - krem chałwowy sprawdzi się doskonale jako krem do przełożenia kruchych ciasteczek, jak wypełnienie tarty z owocami czy jako smarowidło na słodkie kanapki. Polecam ;)
Krem do tortu chałwowy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 300 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
- 250 g chałwy waniliowej (dobrej jakości)
Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu
aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier
całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę
przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze
chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Chałwę rozdrabniamy widelcem.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy
porcjami rozdrobnioną chałwę. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz