piątek, 13 października 2017

Krem do tortu chałwowy

Dziś podrzucam Wam przepis na pyszny krem do tortu o smaku chałwowym. Jeśli lubicie chałwę to będzie to idealny wybór. Krem jest na bazie 4 prostych składników - jajek, cukru, masła, no i oczywiście chałwy. Możecie wykorzystać go nie tylko do torów - krem chałwowy sprawdzi się doskonale jako krem do przełożenia kruchych ciasteczek, jak wypełnienie tarty z owocami czy jako smarowidło na słodkie kanapki. Polecam ;) 

Krem do tortu chałwowy

  

Składniki: 

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 300 g masła w temp. pokojowej (dobrej jakości, 82% tłuszczu)
  • 250 g chałwy waniliowej (dobrej jakości)

Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy porcjami rozdrobnioną chałwę. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Follow by Email

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)