Zapraszam na puszyste bułki faszerowane białą kiełbaską i pieczonym kalafiorem. Wilgotne, delikatne i sycące - doskonałe na późne śniadanie czy jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Zdecydowanie polecam ;)
Bułki z białą kiełbasą i pieczonym kalafiorem
Ciasto (na ok. 35 dużych bułek)- 1 kg i
30 g mąki pszennej - te 30 g mąki przeznaczamy na zaczyn
- 170 g
mąki żytniej razowej typ 2000
- 500 ml mleka
- łyżeczka soli
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 13 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżki
majonezu
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, 30 g mąki pszennej i pół szklanki
letniego mleka. Dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut w
ciepłym miejscu. Do miski wrzucamy pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy
na jednolite, elastyczne ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko
zarabiamy, odrywamy kuleczkę wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczką cienko
wałkujemy na kształt okręgu, na środku placuszka układamy dużą łyżkę farszu i formujemy kulkę-
gdybyśmy mieli problem ze zlepieniem brzegów, należy delikatnie zwilżyć je
letnią wodą. Bułeczki układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do
pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Przed wstawieniem do
piekarnika smarujemy rozbełtanym z odrobiną mleka żółtkiem i posypujemy ziarnami
sezamu. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Farsz:
- 1,5 kg mięsa z białej kiełbasy
- 1 duża
cebula
- kwaśne
jabłko
- łyżka
musztardy
- olej do
smażenia
- 2
marchewki
- 1/2
dużego kalafiora
- 150 g
sera żółtego drobno posiekanego lub startego na tarce o dużych oczkach
- 2 jajka
- 2 łyżki
kwaśnej śmietany
- 2 łyżki
ketchupu
- olej
rzepakowy do smażenia
- do
posmarowania bułeczek 1 jajko
- do posypania bułeczek pestki dyni i słonecznika
Kiełbaski rozcinamy i pozbawiamy osłonek, do mięsa dodajemy jabłko starte
na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku oraz musztardę. Masę
smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i przekładamy do miski. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoty
kolor na tej samej patelni, na której smażyliśmy kiełbasę. Dodajemy do mięsa.
Obraną marchewkę kroimy w nieduże kawałki. Kalafiora porcjujemy na nieduże różyczki. Warzywa układamy na blasze, skrapiamy obficie olejem, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 -35 minut, aż ładnie się zrumienią. Po upieczeniu studzimy, drobno siekamy i dodajemy do pozostałego farszu.
Obraną marchewkę kroimy w nieduże kawałki. Kalafiora porcjujemy na nieduże różyczki. Warzywa układamy na blasze, skrapiamy obficie olejem, solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 -35 minut, aż ładnie się zrumienią. Po upieczeniu studzimy, drobno siekamy i dodajemy do pozostałego farszu.
Do mięsa z warzywami dodajemy jaja,
ser, ketchup i śmietanę. Doprawiamy solą
i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy.
No czegoś takiego jeszcze nie jadłam, mimo, że nie przepadam za białą kiełbasą to chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń