Pierogi paprykowe z salami i mozzarellą
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki węgierskiej
- szczypta soli
- trochę więcej niż pół szklanki gorącej wody
- 1 jajo
- łyżka oleju spod grillowanej papryki
Mąkę wymieszaną z papryką węgierską i solą zaparzamy
wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i
elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Farsz:
- 130 g salami
- 250 g mozzarelli
- 160 g papryki grillowanej z oleju
- 3 łyżki pesto pistacjowego
- sól
Salami kroimy w bardzo drobną kostkę, mozzarellę ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Salami, mozarellę, paprykę,
pesto i sól dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm, wykrawamy krążki,
nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie od
momentu wypłynięcia ok. 1-2 minuty. Podajemy polane olejem spod grillowanej
papryki. Smacznego!
wyglądają pysznie, może wypróbuję..
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWyglądają świetnie :) Nigdy nie słyszałam o pierogach paprykowych - super sprawa. Bardzo apetyczne, aż mam ochotę na nie teraz :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGdyby było to możliwe, podrzuciłabym Ci parę ;)
Usuń