Ryż na mleku z sosem jeżynowym i włoskim twarogiem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego - 200 g
- ok. 3,5 szklanki mleka
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- czubata łyżka zimnego masła
- 250 g słodkiego twarogu typu włoskiego
Ryż zalewamy szklanką mleka i gotujemy
mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Uzupełniamy mleko do momentu aż ryż
będzie miękki, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy wiórki masła, cukier waniliowy,
sól i pokruszony słodki twaróg. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy
z jeżynowym sosem, dekorujemy świeżymi jeżynami. Smacznego!
Sos jeżynowy:
- ok. 450 g jeżyny
- ok. 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
Jeżyny zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieją.
Pod koniec dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Zgęszczamy zimnym masłem.
Ryż na mleku kojarzy mi się z dzieciństwem. Ponadto jest bardzo dobry na żołądek. Jeżyny fajnie się tu komponują. Trzeba z nich korzystać, póki sezon trwa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń