Ciasto bez pieczenia - szybkie i smaczne. Można by powiedzieć, że to takie jabłkowo-korzenne domowe batoniki. ;)
Szybkie ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym jabłkowym i kremem korzennym
Składniki:- ok. 500 g herbatników korzennych
na jabłkowy krem budyniowy:
- 1,5 szklanki soku z jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 200 g miękkiego masła

na krem korzenny
- 200 g miękkiego masła
- 200 g kremu korzennego lotus biscoff smooth
Krem budyniowy: W połowie szklanki soku rozprowadzamy mąki i
jajko. Tak przygotowaną zawiesinę przecedzamy przez sitko, żeby pozbyć sie
ewentualnych grudek. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem. Na gotujący się sok
wlewamy masę z mąką i jajkiem. Energicznie mieszając gotujemy na średnim ogniu
do powstania gęstego budyniu. Budyń przekładamy do miski i przykrywamy folią
tak, aby ta dotykała powierzchni budyniu. Studzimy. Wystudzony budyń dodajemy
po 1 łyżce do utartego na puch masła, cały czas miksując do uzyskania puszystej
i gładkiej masy.
Krem korzenny - masło ucieramy na puch, następnie po łyżce
cały czas miksując dodajemy krem
korzenny.
Na dno formy o wymiarach 24 x 24 cm układamy jedną warstwę
ciasteczek korzennych. Na ciasteczka wykładamy równomiernie krem jabłkowy. Na
krem jabłkowy układamy kolejną warstwę ciasteczek. Na ciasteczka krem korzenny.
Ostatnią warstwę stanowią korzenne ciasteczka. Ciasto przed pokrojeniem
chłodzimy kilka godzin w lodówce.
woow jakie fajne
OdpowiedzUsuńJakie piękne :)
OdpowiedzUsuń