Pyszny domowy chlebek na moim pierwszym zakwasie :) .
Chleb żytni razowy 100 % na zakwasie & przepis na zakwas chlebowy żytni
Składniki ( keksówka 30 x 11 cm)- ok. 150 g zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej razowej typ 2000
- ok. 350- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 10 g świeżych drożdży (opcjonalnie- jeżeli mamy młody zakwas)
W
misce mieszamy składniki sypkie- mąkę, sól i pokruszone drożdże (jeśli mamy
dojrzały zakwas drożdży nie dodajemy, przy młodym zakwasie polecam dodać).
Dodajemy składniki mokre- zakwas oraz stopniowo wodę. Całość mieszamy łyżką do uzyskania
gładkiego klejącego ciasta. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją
objętość, przekładamy je do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wierzch
chleba wygładzamy ciepłą wodą i posypujemy pestkami dyni. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 50 stopni i piekarnik wyłączamy. Po ok. 30 minutach, chleb
powinien wyrosnąć. Wówczas wyjmujemy go z pieca. Nastawiamy temp. 230
stopni. Kiedy piekarnik się nagrzeje, na dole piekarnika ustawiamy naczynie z
wodą, powyżej wstawiamy chleb i pieczemy ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy
temp. do 200 i pieczemy kolejne 10 minut, zmniejszamy do 180 i pieczemy ok. 50-55 minut. Tylko dobrze wystudzony
chleb możemy pokroić- najlepiej na drugi dzień.(Na zdjęciu rozkrojony po 2 godzinach ;) - ciężko wytrzymać).
Zakwas
chlebowy żytni:
- mąką żytnia razowa typ 2000
- ciepła woda (temp. ok. 36-40 stopni)
- litrowy słoik
- lniana ściereczka
- drewniana łyżka
1.
I dzień - wieczór.
Do litrowego słoika wsypujemy 120 g mąki i
zalewamy ją 120 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Powinniśmy
uzyskać gęstą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe
miejsce (optymalna temp. otoczenia to 25 stopni)
2.
II dzień- ranek
Po upływie 12 godzin zaczyn delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym
miejscu na kolejne 12 godzin.
Wieczór- Po upływie 12 godzin, wieczorem
dokarmiamy zaczyn- dodajemy po 50 g mąki i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie
mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
3.
III dzień ranek-
Zaczyn powinien nabierać
charakterystycznego lekko octowego zapachu, a na jego powierzchni powinny
pojawiać się pęcherzyki powietrza. Po upływie 12 godzin zaczyn delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym
miejscu na kolejne 12 godzin.
Wieczór- Po upływie 12 godzin, wieczorem
dokarmiamy zaczyn- dodajemy po 50 g mąki i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie
mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
4.
IV dzień - poranek
Po upływie 12 godzin zaczyn delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym
miejscu na kolejne 12 godzin.
Wieczór- Po upływie 12 godzin, wieczorem
dokarmiamy zaczyn- dodajemy po 50 g mąki i 50 ml letniej wody. Całość dokładnie
mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 12 godzin.
5.
V dzień- rano- zaczyn powinien być już aktywny,
o wyraźnym octowym zapachu, z dużą ilością pęcherzyków. Mieszamy drewnianą
łyżką i pozostawiamy w ciepłym miejscu bez przykrycia na ok. 4 godziny. Po tym
czasie możemy upiec pierwszy chleb, a pozostały zakwas schować w zamkniętym
słoiku do lodówki, gdzie możemy trzymać go do 2 tygodni. Przed ponownym użyciem
należy wyjąć go 2 godziny wcześniej, po 2 godzinach dokarmić 100 g mąki i 100
ml wody i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 8 godzin.
Najlepszy chleb na świecie. Uwielbiam domowe, zdrowe pieczywko. Mniam z masełkiem byłby idealny! :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń