Ps. Jego ogromną zaletą jest to, że długo zachowuje swoją świeżość i w lodówce może poleżeć kilka dni- co więcej zyska wówczas na smaku, poszczególne warstwy ciasta "przegryzą się", a placki nawilgną. Efekt wizualno-artystyczny również na tym nie ucierpi. Kuleczki zbożowe w różowej skorupce bardzo dobrze znoszą przechowywanie w lodówce- nie rozpuszczają się, nie tracą koloru, smaku i konsystencji. Dodatkowo dla dzieci są prawdziwą atrakcją. Najmłodsi goście wprost nie mogą się im oprzeć i ukradkiem wyjadają z ciasta ;) .
Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę rodzinnych i smacznych świąt Wielkiej Nocy. :)
Kruchy tort jabłkowo- kokosowy
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Masa jabłkowa:
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- przyprawa do szarlotki Delecta
Masa kokosowa:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki cukru pudru
- ok. 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g masła
Dekoracja:
- krem maślany
- masa marcepanowa zielona - ok 250 g
- galaretki w cukrze
- kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
- 200 g białej czekolady z orzechami laskowymi i chrupkami ryżowymi
Przygotowujemy ciasto- na blat wysypujemy mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy masło i całość
dokładnie siekamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zarabiamy
gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o
średnicy 26 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do
piekarnika nakłuwamy widelcem).
Masa jabłkowa- Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Przekładamy do garnka i zagotowujemy razem z kaszą manną, cukrem,
przyprawą do szarlotki i masłem. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do
uzyskania gęstej masy. Jabłka powinny stracić swoją surowość.
Masa kokosowa- Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo
dodajemy wiórki kokosowe i mleko skondensowane do uzyskania gęstej masy .
Składanie: 1 placek ciasta- połowa masy jabłkowej- 2 placek
ciasta - masa kokosowa- 3 placek ciasta- połowa masy jabłkowej - 4 placek
ciasta- krem maślany- masa marcepanowa.
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- ok. 700 g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- łyżka pasty waniliowej
- sok z połowy cytryny
Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier puder, a
na samym końcu wodę, sok z cytryny i pastę waniliową. Krem musi być gładki.
Rozprowadzamy go na wierzchu i bokach ciasta- partiami na 2 razy. Po pierwszym
pokryciu boków i wierzchu ciasta, tort wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby
masa maślana stwardniała. Następnie nakładamy pozostałą porcję kremu.
Wyrównujemy boki i wierzch. Ponownie schładzamy 30 minut. Po tym czasie możemy
dekorować masą marcepanową. Przed zagnieceniem podgrzewamy ją 4 sekundy w mikrofali, wałkujemy
podsypując cukrem pudrem. Wykrawamy krążek wielkości powierzchni tortu. Wierzch
ciasta smarujemy delikatnie pędzelkiem zwilżonym wodą. Układamy rozwałkowany
krążek marcepanu. Radełkiem delikatnie robimy wzór na marcepanie. Aby masa nie byłą matowa możemy posmarować ją
zwilżonym wodą pędzelkiem. Dekorujemy kulkami zbożowymi w różowej skorupce.
Elementy dekoracyjne przyklejamy do masy marcepanowej lekko zwilżając ją wodą.
Boki ciasta obkładamy posiekaną białą
czekoladą. Dekoracyjny rant wykonujemy z galaretek w cukrze. Ciasto przed podaniem
należy dobrze schłodzić. Najlepiej kroić na drugi dzień. Smacznego!
Przecież ten torcik jest tak ładny, że po prostu szkoda go jeść. A jego góra to po prostu cudo! Jest obłędna. Smak kokosowo-jabłuszkowy do mnie przemawia :) Wesołych Świąt Wielkanocnych! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i życzenia świąteczne :) . Tobie Megly i Twoim najbliższym również życzę wesołych i smacznych Świąt Wielkanocnych :)
Usuńprześlicznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam świątecznie :)
Usuń