sobota, 10 lutego 2018

Tort drożdżowy wiśniowy

Na ostatni weekend karnawału ten nieco nietypowy tort będzie doskonały. Drożdżowy tort to rzadkość, ale zapewniam Was, że ten drożdżowy placek świetnie sprawdza się jako baza tortu. Sprawdziłam to wielokrotnie ;) (z racji tego, że u mnie w domu jest wielu miłośników ciast drożdżowych, natomiast niewielu ciast biszkoptowych). Krem wiśniowy jest stabilny, aksamitnie gładki i kremowy. Wierzchni krem jest banalny w przygotowaniu, ale smakuje wybornie - puszysty i lekki jak piórko. Do tego domowe wiśnie w czekoladzie. Naprawdę całość robi wrażenie. Polecam!

Tort drożdżowy wiśniowy

 Składniki tortownica o średnicy 25-26 cm
  •  280 g miękkiego masła
  •  1 szklanka cukru
  •  łyżka pasty waniliowej
  •  3 łyżki cukru waniliowego
  •  3/4 szklanki mleka
  •  6 jaj
  •  60 g świeżych drożdży
  •   3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Masło ucieramy z cukrami i pastą waniliową, następnie  dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz drożdże rozrobione w ciepłym mleku. Dodajemy skórkę z pomarańczy  i mąkę - w trzech porcjach -  i miksujemy na  jednolite dość rzadkie ciasto. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.  Po 15 minutach ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Następnie zwiększamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z blachy i czekamy aż ostygnie. Odkrawamy wybrzuszoną część, a pozostałe ciasto przekrawamy na 3 równe cienkie placki. 

Wiśnie w czekoladzie
  • kilka wiśni z kompotu
  • kilka orzeszków ziemnych solonych, smażonych
  • 100 g mlecznej czekolady

Wiśnie odsączamy z soku i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdą wisienkę faszerujemy orzeszkiem ziemnym. Wiśnie układamy na tacce i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Czekoladę drobno siekamy i topimy nad gorąca kąpielą wodną. Każdą schłodzoną wiśnię zamaczamy za pomocą szczypiec w czekoladzie i układamy na tacce. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:
  • kilka wiśni nafaszerowanych orzeszkami.

Krem wiśniowy na galaretce

·     galaretka wiśniowa+ 1/2 szklanki gorącej wody
  • 200 g miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone w temp. pokojowej        

Galaretkę rozrabiamy w  gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone.   

Do gorącej rozpuszczonej galaretki dodajemy łyżkę masy i dokładnie miksujemy. Ponownie galaretkę  podgrzewamy kilka sekund w mikrofali, żeby masa była gorąca i porcjami, cały czas miksując wlewamy ją do masy maślanej. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. 

Składanie:

 placek drożdżowy - połowa masy wiśniowej - kilka wiśni nafaszerowanych orzeszkami (dociskamy w masę) - 2. placek ciasta - pozostała masa wiśniowa - 3 placek ciasta - wierzch i boki pokrywamy kremem śmietankowym. Dekorujemy wiśniami w czekoladzie.  

krem śmietankowy
  • 500 g mascarpone
  • 1,5  szklanki kremówki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki pasty waniliowej

Mascarpone i kremówkę razem z cukrem  i pastą waniliową miksujemy na puszysty, sztywny krem. Kremem pokrywamy wierzch i bok ciasta





6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować! <3

    http://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi wyjdą dwa placki. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem czemu mi się tak stało?

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)