Na ostatni weekend karnawału ten nieco nietypowy tort będzie doskonały. Drożdżowy tort to rzadkość, ale zapewniam Was, że ten drożdżowy placek świetnie sprawdza się jako baza tortu. Sprawdziłam to wielokrotnie ;) (z racji tego, że u mnie w domu jest wielu miłośników ciast drożdżowych, natomiast niewielu ciast biszkoptowych). Krem wiśniowy jest stabilny, aksamitnie gładki i kremowy. Wierzchni krem jest banalny w przygotowaniu, ale smakuje wybornie - puszysty i lekki jak piórko. Do tego domowe wiśnie w czekoladzie. Naprawdę całość robi wrażenie. Polecam!
Tort drożdżowy wiśniowy
Składniki tortownica o średnicy 25-26 cm- 280 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- łyżka pasty waniliowej
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- 6 jaj
- 60 g świeżych drożdży
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Masło ucieramy z cukrami i pastą waniliową,
następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz drożdże
rozrobione w ciepłym mleku. Dodajemy skórkę z pomarańczy i mąkę - w trzech porcjach - i miksujemy
na jednolite dość rzadkie ciasto. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej mąką. Po 15 minutach ciasto wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Następnie zwiększamy temp. do 180 stopni
i pieczemy ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe wyjmujemy z blachy i czekamy aż ostygnie.
Odkrawamy wybrzuszoną część, a pozostałe ciasto przekrawamy na 3 równe cienkie
placki.
Wiśnie w czekoladzie
- kilka wiśni z kompotu
- kilka orzeszków ziemnych solonych, smażonych
- 100 g mlecznej czekolady
Wiśnie odsączamy z soku i osuszamy na ręczniku papierowym.
Każdą wisienkę faszerujemy orzeszkiem ziemnym. Wiśnie układamy na tacce i
wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Czekoladę drobno siekamy i topimy nad
gorąca kąpielą wodną. Każdą schłodzoną wiśnię zamaczamy za pomocą szczypiec w
czekoladzie i układamy na tacce. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodatkowo:
- kilka wiśni nafaszerowanych orzeszkami.
Krem wiśniowy na galaretce
· galaretka wiśniowa+ 1/2
szklanki gorącej wody
- 200 g miękkiego masła
- szklanka cukru pudru
- 250 g serka mascarpone w temp. pokojowej
Galaretkę rozrabiamy w gorącej
wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone.
Do gorącej rozpuszczonej galaretki
dodajemy łyżkę masy i dokładnie miksujemy. Ponownie galaretkę podgrzewamy
kilka sekund w mikrofali, żeby masa była gorąca i porcjami, cały czas miksując
wlewamy ją do masy maślanej. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego kremu.
Składanie:
placek drożdżowy - połowa masy wiśniowej -
kilka wiśni nafaszerowanych orzeszkami (dociskamy w masę) - 2. placek ciasta -
pozostała masa wiśniowa - 3 placek ciasta - wierzch i boki pokrywamy kremem
śmietankowym. Dekorujemy wiśniami w czekoladzie.
krem śmietankowy
- 500 g mascarpone
- 1,5 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki pasty waniliowej
Mascarpone i kremówkę razem z cukrem i pastą waniliową miksujemy na puszysty,
sztywny krem. Kremem pokrywamy wierzch i bok ciasta
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować! <3
OdpowiedzUsuńhttp://bitasmietanka.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMi wyjdą dwa placki. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem czemu mi się tak stało?
OdpowiedzUsuń