Zimowe warzywa z patelni z jajkiem
Składniki
- 1 brukiew (ok. 1 kg)
- 1 kg kiszonej kapusty z marchewką
- 2 duże cebule
- 100 g sera żółtego - u mnie salami
-
5 jajek
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki imbiru
- łyżka cukru
Na oleju rzepakowym smażymy na złoty kolor posiekaną kiszoną
kapustę. Pod koniec dodajemy do niej łyżkę cukru i jeszcze chwilę podsmażamy.
Przekładamy do miski.
Brukiew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę drobno
kroimy. Na tej samej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulę. Kiedy
zmięknie dodajemy brukiew, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Smażymy do miękkości. Do brukwi
dodajemy przygotowaną kapustę kiszoną oraz starty na tarce żółty ser. Dokładnie
mieszamy i dodajemy roztrzepane jaja. Całość mieszamy i smażymy na średnim
ogniu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz