Pączki z kremem sernikowym i pistacjami
Składniki:
· ok.1 kg przesianej mąki pszennej + trochę do podsypywania
· 8 żółtek
· 100 g drożdży
· 2 szklanki ciepłego mleka
· szczypta soli
· 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
· 170 g roztopionego masła
· 2,5 łyżki spirytusu
· skórka z 1cytryn
· łyżeczka pasty waniliowej
olej rzepakowy do smażenia ok. 2 l
dodatkowo:
sok z 1 cytryny
cukier puder ile zabierze sok
pistacje solone - obrane i lekko posiekane
Składniki muszą być w temp. pokojowej. Robimy zaczyn- podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Do rozkruszonych drożdży dodajemy 2 łyżki cukru, dodajemy 4 łyżki mąki - całość stopniowo zalewamy ciepłym mlekiem, rozcierając składniki do uzyskania gładkiej masy. W sumie do zaczynu wykorzystamy ok. 1 szklankę mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż zaczyn wyrośnie. W dużej misce mieszamy resztę mąki, sól, cukier, pozostałe mleko, dodajemy rozczyn, żółtka, masło, spirytus, skórkę z cytryny i pastę waniliową. Całość dobrze wyrabiamy ok. 20 minut. Gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie, możemy dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo pączki wyjdą zbite. Kiedy ciasto odchodzi już od dłoni, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż wyrośnie - podwoi objętość. Po tym czasie ciasto lekko odpowietrzamy. Następnie odrywamy po małym kawałku ciasta i formujemy pączki. Układamy na blacie podsypanym mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na głęboki tłuszczu - temp. oleju ok. 170-175 stopni - z każdej strony na złoty kolor (po ok. 4-5 minut z każdej strony). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy cytrynowym lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny) i posypujemy pistacjami. Odstawiamy do zastygnięcia i całkowitego wystudzenia. Następnie przekrawamy delikatnie na pół. Dolną część pączka smarujemy cienką warstwą powideł. Na powidła za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem sernikowy i przykrywamy górną warstwą pączka.
krem sernikowy
· 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
· 1 łyżka mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 4 łyżki cukru
· 1 jajko
· 500 g mascarpone (możemy zastąpić 300 g dobrej jakości masła - masa wyjdzie jeszcze bardziej sernikowa)
· 2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo - powidła
W garnku dokładnie mieszamy twaróg z mąkami (przesianymi przez sitko), cukrem i jajkiem, ustawiamy na palniku i cały czas energicznie mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy. Mascarpone ucieramy na puszysto z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, następnie po łyżce cały czas miksując dodajemy wystudzony budyń sernikowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej, sztywnej masy.
Super pomysł! Teraz pączki zyskują całkiem nowy wymiar :D
OdpowiedzUsuń