Pączki wiedeńskie/ pączki hiszpańskie/ gniazda/ pączki z ciasta parzonego
Składniki na ok. 24 niedużych pączków lub 12 dużych- 200 g mąki pszennej przesianej przez sito
- 100 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jaja w temp. pokojowej (w zależności od wielkości jaj możemy dodać 3 - 4 jaja, jeśli są naprawdę duże może zajść konieczność zmniejszenia ich ilości do 3)
- 1,5-2 l oleju do smażenia
- sok z cytryny
- cukier puder ile zabierze
- łyżeczka masła
Należy przygotować ok. 10 kwadratów wyciętych z papieru do
pieczenia o wymiarach 10 x 10 cm, odrysować na nich kółka o średnicy ok. 6-7
cm. Pączki pieczemy po ok. 5 sztuk na raz, papierki możemy wykorzystać do
usmażenia kolejnej partii pączków.
Ciasto - wodę, masło i sól zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i
wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie i dokładnie mieszamy, aż utworzy się jednolite
ciasto, które będzie odchodziło od ścianek garnka. Ciasto przekładamy do miski
i studzimy. Do lekko ciepłego ciasta wybijamy po 1 jajku i miksujemy do
uzyskania gładkie, jednolitego ciasta. Kolejne jajo dodajemy dopiero wtedy,
kiedy wmieszamy dokładnie wcześniejsze. Ciasto powinno wyjść dość gęste, aby
podczas wyciskania zachowywało kształt i wzorek tylki - stąd w przypadku bardzo
dużych jaj będziemy musieli dać o jedno lub pół jaja mniej.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z szeroką końcówką
gwiazdką - ja używam tylki Wiltona M1. Przygotowane kartoniki smarujemy od
strony bez ołówka odrobiną oleju i wyciskamy gniazda prowadząc tylkę po
narysowanym okręgu. Pączki smażymy partiami po 5 sztuk wrzucając delikatnie
pączki kartonikiem do góry. Po kilku sekundach kartoniki łatwo można usunąć (i
wyciskać na nie kolejne gniazda). Pączki w zależności od grubości smażymy
od 5-6 minut z każdej strony na złoty
kolor na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 stopni. Te naprawdę duże
smażyłam w sumie ok. 15 minut.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrujemy.*
Gotowe pączki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Lukier - sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania
gęstego lukru. Łyżeczkę miękkiego masła
ucieramy z odrobiną lukru, następnie podgrzewamy w mikrofali kilka sekund, żeby
masło się rozpuściło i utworzyło gładką polewę. Taki maślany dodatek przelewamy
do pozostałego lukru, dokładnie mieszamy i gotowe.
Źródło przepisu Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz