wtorek, 6 lutego 2018

Pączki wiedeńskie/ pączki hiszpańskie/ gniazda/ pączki z ciasta parzonego

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że pączki wiedeński (znane pod rożnymi nazwami - pączki hiszpańskie, gniazda, pączki z ciasta parzonego) to doskonały pomysł na tłusty czwartek :D . Polecam!

Pączki wiedeńskie/ pączki hiszpańskie/ gniazda/ pączki z ciasta parzonego

 Składniki na ok. 24 niedużych pączków lub 12 dużych

  • 200 g mąki pszennej przesianej przez sito
  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jaja w temp. pokojowej (w zależności od wielkości jaj możemy dodać 3 - 4 jaja, jeśli są naprawdę duże może zajść konieczność zmniejszenia ich ilości do 3)
  • 1,5-2 l oleju do smażenia
  • Lukier cytrynowy
  • sok z cytryny
  • cukier puder ile zabierze
  • łyżeczka masła

Należy przygotować ok. 10 kwadratów wyciętych z papieru do pieczenia o wymiarach 10 x 10 cm, odrysować na nich kółka o średnicy ok. 6-7 cm. Pączki pieczemy po ok. 5 sztuk na raz, papierki możemy wykorzystać do usmażenia kolejnej partii pączków.
Ciasto - wodę, masło i sól zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie i dokładnie mieszamy, aż utworzy się jednolite ciasto, które będzie odchodziło od ścianek garnka. Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Do lekko ciepłego ciasta wybijamy po 1 jajku i miksujemy do uzyskania gładkie, jednolitego ciasta. Kolejne jajo dodajemy dopiero wtedy, kiedy wmieszamy dokładnie wcześniejsze. Ciasto powinno wyjść dość gęste, aby podczas wyciskania zachowywało kształt i wzorek tylki - stąd w przypadku bardzo dużych jaj będziemy musieli dać o jedno lub pół jaja mniej.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z szeroką końcówką gwiazdką - ja używam tylki Wiltona M1. Przygotowane kartoniki smarujemy od strony bez ołówka odrobiną oleju i wyciskamy gniazda prowadząc tylkę po narysowanym okręgu. Pączki smażymy partiami po 5 sztuk wrzucając delikatnie pączki kartonikiem do góry. Po kilku sekundach kartoniki łatwo można usunąć (i wyciskać na nie kolejne gniazda). Pączki w zależności od grubości smażymy od  5-6 minut z każdej strony na złoty kolor na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 stopni. Te naprawdę duże smażyłam w sumie ok. 15 minut.
Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrujemy.* Gotowe pączki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Lukier - sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru.  Łyżeczkę miękkiego masła ucieramy z odrobiną lukru, następnie podgrzewamy w mikrofali kilka sekund, żeby masło się rozpuściło i utworzyło gładką polewę. Taki maślany dodatek przelewamy do pozostałego lukru, dokładnie mieszamy i gotowe.







Źródło przepisu Moje Wypieki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)