Pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Bohaterem dania jest brukiew - genialne warzywo, o tej porze (dla mnie) niezastąpione w kuchni. Polecam ;)
Placek z brukwi z patelni
składniki:- 1 brukiew - ok. 1 kg
- 4-5 dużych jaj
-
130 g fety
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- łyżka masła
- odrobina oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Brukiew dzielimy na ćwiartki, obieramy i szatkujemy w
cienkie plasterki. Podsmażamy na odrobinie oleju, następnie podlewamy 4-5
łyżkami wody i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy brukiew
będzie miękka, dodajemy łyżkę masła. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do fety
utartej ze śmietaną. Dokładnie mieszamy i zalewamy brukiew. Smażymy z obu stron
do momentu aż masa się zetnie i całość nabierze złotego koloru. Do obracania
warto wykorzystać duży talerz. Podajemy ze świeżym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz