czwartek, 1 lutego 2018

Kartofelki - mini pączki na ziemniakach 

Genialne mini pączki - puszyste i bardzo długo zachowujące świeżość. Zdecydowanie polecam na karnawał i tłusty czwartek. ;)

Kartofelki - mini pączki na ziemniakach 

 składniki
  • 1,5 szklanki jeszcze ciepłego puree ziemniaczanego (ziemniaki (najlepiej mączne) obieramy ze skórki, porcjujemy w średniej wielkości kostkę i gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko podprażamy w garnku, a następnie dokładnie blendujemy)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + do obsypywania rąk w trakcie formowania
  • 7 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru - jeśli lubimy nieco mniej słodkie można dać 1/2 szklanki
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 średnie jaja w temp. pokojowej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze

Mąkę mieszamy z drożdżami, jaja roztrzepujemy z mlekiem. Wszystkie składniki przekładamy do jednej dużej miski i wyrabiamy jednolite i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, turlamy kulki i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Smażymy partiami na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju (oleju używamy tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać). Podajemy posypane cukrem pudrem albo polane cytrynowym lukrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)