Kartofelki - mini pączki na ziemniakach
składniki- 1,5 szklanki jeszcze ciepłego puree ziemniaczanego (ziemniaki (najlepiej mączne) obieramy ze skórki, porcjujemy w średniej wielkości kostkę i gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko podprażamy w garnku, a następnie dokładnie blendujemy)
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do obsypywania rąk w trakcie formowania
- 3/4 szklanki cukru - jeśli lubimy nieco mniej słodkie można dać 1/2 szklanki
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 średnie jaja w temp. pokojowej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze
Mąkę mieszamy z drożdżami, jaja roztrzepujemy z
mlekiem. Wszystkie składniki przekładamy do jednej dużej miski i wyrabiamy
jednolite i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym
miejscu na godzinę. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha
włoskiego, turlamy kulki i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce do
podrośnięcia. Smażymy partiami na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju (oleju
używamy tyle, aby pączki mogły swobodnie pływać). Podajemy posypane cukrem
pudrem albo polane cytrynowym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz