Rolada karpatkowa z waniliowym kremem i truskawkami
- ok. 160 ml wody (pół szklanki i ok. 2 łyżki)
- 90 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- szczypta soli
Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy
mąkę- szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki, a mąka się zaparzyła. Kiedy masa
będzie jednolita, lekko ją studzimy. Następnie miksujemy dodając po 1
jajku. Ciasto rozprowadzamy
na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia (posmarowanym masłem). Ciasto pieczemy ok. 25
minut, temp. 220 stopni. Placek studzimy.
- 1 l mleka
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - czubate
- 4 łyżki mąki pszennej- czubate
- 6 żółtek
- łyżka pasty waniliowej
- 400 g miękkiego masła
- truskawki
Wystudzone ciasto karpatkowe układamy wierzchnią częścią do dołu na czystej bawełnianej ściereczce. Wykładamy krem i równomiernie rozprowadzamy po roladzie. Truskawki przekrawamy na pół i układamy w 3-4 rzędach wzdłuż krótszego boku. Roladę zwijamy wzdłuż krótszego boku- pomocna będzie do tego ściereczka, na której ułożyliśmy ciasto - i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami. Smacznego!
Ps. rolada wychodzi naprawdę sporych rozmiarów, jest podzielna i idealnie sprawdzi się na większych spotkaniach czy rodzinnych imprezach.
Bardzo fajny pomysł ;) ślicznie i smakowicie wygląda;)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem dekoracji. Te serduszka z truskawek - bomba :) Sama rolada też wygląda bardzo zachęcająco i żałuję ogromnie, że nie mogę jej spróbować. Pozostaje mi tylko patrzeć i podziwiać :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuń