wtorek, 23 stycznia 2018

Tort sernikowy orzechowo-kokosowy

Zapraszam na pyszne połączenie ciasta orzechowego, chrupiącego karmelizowanego kokosu i sernika - wytworny tort, który wbrew pozorom robi się względnie łatwo. Polecam ;)  .

Tort sernikowy orzechowo-kokosowy

niski IG, bezglutenowy, bez cukru


 Tortownica 26 cm
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki fruktozy
  • 90 g masła - roztopionego i wystudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy na puszystą masę z fruktozą. Dodajemy masło, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy do ciasta i ręcznie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki (tortownica średnica 26 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, dno i boki spryskane sprayem do pieczenia).. Pieczemy w temp. 170 stopni  ok. 55-60 minut do tzw. suchego patyczka. (gdyby wierzch zbytnio się przypiekał, przykrywamy papierem do pieczenia - ja przykrywam po ok. 30 minutach).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 3 minuty, a następnie wyjmujemy z formy na kratkę do całkowitego wystudzenia. 
Ciasto na fruktozie, jajach i orzechach łatwo się przypala. Kiedy ciasto wystygnie należy obkroić boki ciasta - stąd sernik pieczemy w foremce o średnicy 1-2 cm mniejszej niż ciasto orzechowe. Odcinamy również wierzchnią skórkę ciasta - wówczas placek po przełożeniu będzie wyglądał estetyczniej.  

Masa serowa - tortownica 25-24 cm 
  • 500 g sera typu włoskiego 
  • 1/2 szklanki fruktozy
  •   łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 jaja
  •   1/2 szklanki kremówki 36%
Wszystkie składniki masy belndujemy na gładki krem. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej sprayem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 -60 minut temp. 180 stopni. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce (sernik cały czas pozostawiamy z papierem do pieczenia).  

Wiórka kokosowe:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g fruktozy
  • 40 g masła
  • 2,5 łyżki mleka
W garnku rozpuszczamy masło, fruktozę i mleko. Do jednolitej gotującej się masy dodajemy kokos, zmniejszamy płomień i chwilę podgrzewamy. Przekładamy na silikonową formę, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczemy na złoty kolor ok. 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszamy widelcem. Studzimy. Kokos powinien być złoto-brązowy i bardzo chrupiący.  

Krem śmietankowy
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 400 g serka śmietankowego lekko solonego - temp. pokojowa
  • 3 łyżki fruktozy

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy partiami serek - cały czas miksując, a na koniec fruktozę. Miksujemy dłuższą chwilę na dużych obrotach do uzyskania puszystej i lekkiej masy. Schładzamy w lodówce.
Krem maślany
  • 100 g miękkiego masła 
  • 1 łyżka fruktozy (najlepiej zmiksowanej na puder w młynku do kawy lub przypraw)
  • pół łyżeczki pasty waniliowej

Miękkie masło ucieramy z fruktozą i pastą waniliową na puszystą masę. 
Składanie - placek orzechowy- krem śmietankowy (część zostawiamy na boki ciasta) - sernik (układamy - najlepiej za pomocą dużej łopatki na warstwie serkowej stroną bez papieru i dopiero teraz ściągamy papier) - krem maślany - wiórki kokosowe na wierzchu i bokach ciasta (boki smarujemy odłożonym serkiem śmietankowym). 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie smaku kokosowego i orzechowego, myślę, że w weekend uda mi się skorzystać z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda po prostu przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)