poniedziałek, 22 stycznia 2018

Kurczak w sosie śmietanowym z koperkiem

Pomysł na szybki obiad - klasyka - kurczak w sosie śmietankowym z koperkiem. 

Kurczak w sosie śmietanowym z koperkiem


Składniki
  • 2 kg mięsa z udek kurczaka - bez kości i bez skóry
  • 3 duże cebule
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 pęczki koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę drobno kroimy, a następnie szklimy do miękkości na odrobinie oleju na dużej, głębokiej patelni. 
Kurczaka obsmażamy na drugiej patelni na złoty kolor z każdej strony na oleju rzepakowym. Przekładamy do cebuli. Mięso z cebulą zalewamy wywarem jarzynowym, dodajemy kremówkę. Całość dusimy do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)