Kurczak w sosie śmietanowym z koperkiem
Składniki
- 2 kg mięsa z udek kurczaka - bez kości i bez skóry
- 3 duże cebule
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 2 pęczki koperku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę drobno kroimy, a następnie szklimy do miękkości na
odrobinie oleju na dużej, głębokiej patelni.
Kurczaka obsmażamy na drugiej patelni na złoty kolor z
każdej strony na oleju rzepakowym. Przekładamy do cebuli. Mięso z cebulą
zalewamy wywarem jarzynowym, dodajemy kremówkę. Całość dusimy do miękkości na
średnim ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy drobno posiekany koperek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz