Dzisiejsze ciasto jest luźną interpretacją znanego ciasta Sekret mniszki Siostry Anastazji. W nieco pomniejszonych proporcjach (a i tak ciasta wychodzi baaardzo dużo!) i o nieco innych smakach. Masę serową i polewę wykonałam całkowicie według własnego przepisu. Bardzo fajny sernik z kremem truskawkowym - zdecydowanie polecam.
Sekret mniszki wg Ewy
Ciasto (blacha 24 x 35 cm)
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Łączymy składniki sypkie - mąkę, proszek i cukier. Dodajemy
zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na
2 części - po ok. 350 g i 270 g . Większą część wkładamy do lodówki. Do
pozostałej dodajemy kakao, ponownie zagniatamy i wstawiamy do zamrażalki.
Sernik:
- 1 kg sera twarogowego - 500 g twarogu typu włoskiego i 500 g zwykłego tłustego twarogu
- 230 g drobnego cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 jajek
- 150 g miękkiego masła
- łyżeczka pasty waniliowej
Do miski przekładamy wszystkie składniki masy serowej i
belndujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy starte na tarce o grubych oczkach
zamrożone ciasto czekoladowe i delikatnie mieszamy.
Na blachę piekarnikową (wysmarowana masłem, wysypana mąką) wykładamy ciasto jasne i podpiekamy ok. 15
minut temp. 180 stopni. Wykładamy masę serową i ponownie wstawiamy do
piekarnika na ok. 65 minut. Sernik studzimy.
Ciasto na żółtkach:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodając po 1
żółtku. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 35 minut temp. 180 stopni.
Masa truskawkowa:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 300 g miękkiego masła
W połowie szklanki mleka rozprowadzamy mąki i żółtka.
Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wylewamy masę
żółtkową - cały czas mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Galaretki przelewamy przez
sitko i lekko studzimy - ale musza pozostać płynne.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodając partiami
budyń. Następne wlewamy galaretkę. Masę wykładamy na sernik i przykrywamy ją
plackiem jasnym. Wierzch dekorujemy polewą - przepis poniżej
Polewa:
- 320 g ptasiego mleczka czekoladowego
- 2 łyżki mleka
Ptasie mleczko kroimy na drobne kawałki i przekładamy do
garnka, dodajemy mleko i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając do
rozpuszczenia się ptasiego mleczka i powstania gładkiej polewy. Polewę lekko
studzimy i rozprowadzamy na wierzchu placka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz