Pączki kładzione/ chlapaki
Składniki w temp. pokojowej:
- 3/4 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 35 g drożdży
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy, zalewamy je ciepłym
mlekiem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Zostawiamy w cieple na 15 minut. Dodajemy roztrzepane jajo, masło oraz mąkę.
Całość mieszamy łyżką. Na koniec
dodajemy spirytus. Dokładnie wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i
pozostawiamy do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Olej dobrze rozgrzewamy, maczamy
w nim łyżkę, nabieramy partię ciasta i zanurzamy w gorącym oleju. Pączki
smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Pychotkaa!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/