W jednym z odcinków kulinarnego programu "Kobieta na dzikim zachodzie" Ree Drummond przyrządzała zapiekaną kapustę. Spodobał mi się ten pomysł i wykorzystałam go jako inspirację do mojego dzisiejszego przepisu na kapustę zapiekaną z wędzonym boczkiem i sosem serowym. Polecam- jest pyszna ;) .
Kapusta zapiekana w sosie serowym
Składniki:- 1/2 główki białej kapusty - 5 kawałków
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 200 g serka topionego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- kilka plastrów wędzonego gotowanego boczku ok. 150 g - po 2 plasterki na kawałek kapusty
- 2 łyżki bułki tartej
- 80 g sera żółtego królewskiego
Kapustę porcjujemy na małe łódeczki (razem z głąbem).
Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowaną osuszamy z wody, odcinamy głąb i owijamy
plastrami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło topimy w dużym
garnku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Zalewamy szklanką mleka i
dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy resztę mleka
i gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Dodajemy serki topione i mieszamy aż
się rozpuszczą. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Sosem zalewamy kapustę,
posypujemy bułką tartą i startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzałka górna na ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz