Ryż z warzywami
Składniki:
- 400 g ryżu
- 1 szt. brukwi - ok. 1,5 kg
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml kremówki 30%
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- imbir
- gałka muszkatołowa
- 6 łyżek pesto - u mnie pietruszkowe na orzeszkach ziemnych
- olej rzepakowy
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przekładamy do miski
Brukiew i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy
cebulę, lekko solimy. Dodajemy brukiew i marchewkę i chwilę podsmażamy.
Dodajemy pesto, mascarpone, kremówkę i dusimy na średnim ogniu do miękkości.
Doprawiamy octem, solą, pieprzem, gałką i imbirem. Dodajemy ryż i całość chwilę
podgrzewamy.
Idealne na obiad :) Już wiem co teraz zrobię ;)
OdpowiedzUsuń