Wszystkim Paniom z okazji ich święta wszystkiego najlepszego i .... kawałek pysznego ciasta wywodzącego się Podlasia. Marcinek to pracochłonne ciasto (musimy upiec aż 15 cieniutkich placków), ale zapewniam Was, że wysiłek włożony w jego przygotowanie zostanie zrekompensowany uznaniem naszych gości. Pyszne i tradycyjne ciasto, które z powodzeniem może zastąpić urodzinowe torty biszkoptowe. Spotkałam się z wersją z dodatkiem soku z cytryny do masy śmietanowej oraz z dodatkiem aromatu migdałowego, jednak mi i moim najbliższym najbardziej odpowiada wersja z dodatkiem pasty waniliowej, dlatego też przy niej pozostaję. :)
Marcinek - tradycyjne ciasto z Podlasia
Ciasto - składniki w temp. pokojowej:- 400 g mąki pszennej + trochę do podsypania w trakcie wałkowania
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Masa:
- 1 l śmietany kremówki 36 %
- 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka pasty waniliowej
Dekoracja:
- 2 tabliczki (razem 200 g) białej czekolady kokosowej
- 1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady z całymi orzechami laskowymi
Placki - 15 sztuk o średnicy 23 cm.
Do śmietany dodajemy
sodę oczyszczoną i odkładamy na chwilę.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę,
następnie dodajemy jajko i żółtko. Do utartej gładkiej masy dodajemy śmietanę z
sodą i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 15 równych części- każda po 55 g. Na papierze do pieczenia odrysowujemy
okręgi o średnicy ok. 23 cm. Następnie na każdym układamy lekko rozpłaszczone
ciasto i delikatnie i ostrożnie wałkujemy na kształt odrysowanego okręgu -
najlepiej za pomocą szklanki. Ciasto podczas wałkowania podsypujemy mąką,
podobnie jak i szklankę. Metoda ze szklanką i papierem sprawdza się doskonale-
ciasto musimy rozwałkować tak cienko niczym pergamin. Kiedy ciasto już
rozwałkujemy wyrównujemy brzegi nożem i razem z papierem do pieczenia
przekładamy na blachę piekarnikową. Pieczemy na środkowej półce piekarnika
termoobieg 170 stopni - pieczemy ok. 10 -11 minut. Placki studzimy.
Krem: Śmietanę kremówkę i kwaśną śmietanę oraz cukier puder
i pastę waniliową umieszczamy w dużej misce i ubijamy do konsystencji gęstego
kremu.
Na paterze układamy placki ciasta i przekładamy je
przygotowanym kremem (ok. 3 łyżki na przełożenie każdego placka). Na wierzchnim
nieposmarowanym placku układamy lekką deseczkę i odstawiamy na 2 godziny do
lodówki. Po tym czasie ściągamy deseczkę, wierzch i boki tortu pokrywamy
pozostałym kremem i dekorujemy. Moja
dekoracja to pocięta na podłużne paseczki biała czekolada na bokach i wierzchu
tortu, rant wykonałam z posiekanej czekolady mlecznej z całymi orzechami
laskowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
źródło przepisu z małymi zmianami : https://www.mojewypieki.com/przepis/marcinek
źródło przepisu z małymi zmianami : https://www.mojewypieki.com/przepis/marcinek
bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńPowiem jedno- WOW!!! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wbrew pozorom to nic trudnego ;)
OdpowiedzUsuńProsba, ile to jest na gramy pol szklanki kwasnej gestej smietany, mieszkam w Stanach okolo 50 lat:500 g, czy 250g. chce upiec to ciasto ale wlasnie stanelam przy smietanie. Bardzo prosze o odpowiedz, dziekuje i serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuń