Ciasto przekładane jabłkami z kremem grysikowo-serowym
Ciasto:
- 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżek oleju
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Ciasto przelewamy do tortownicy (25 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Przekrawamy na pół. Jeden placek układamy ponownie w tortownicy
Masa jabłkowa:
- ok. 1 kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę, cukier i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Lekko dociskamy i odstawiamy, żeby masa wystygła. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 7 łyżek grysiku
- 1 i 1/4 szklanka cukru
- 1 jajko
- 300 g masła
- łyżeczka pasty waniliowej
Do garnka przekładamy twaróg, grysik, cukier i jajko Całość podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Masę serową studzimy. Masło ucieramy z pastą waniliową dodają porcjami wystudzoną masę. Tak przygotowany krem przekładamy na schłodzone ciasto. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz