Karczek z piekarnika
Jak upiec karczek w piekarniku?
Co zrobić, żeby karczek był miękki?
Składniki:- około 2 kg kawałek karkówki
- 3 cebule
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 duże ząbki czosnku
W oleju rozprowadzamy przyprawy: sól, pieprz, drobno posiekany czosnek, paprykę, tymianek, estragon, ziele angielskie i połamane liście laurowe. Marynatą nacieramy karczek z każdej strony. Przekładamy na naczynia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szczelnie zamykamy. Marynujemy w lodówce całą noc.
Karczek wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z cebulą i całą marynatą i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny temp. 180 stopni. Następnie karczek odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut na złoty kolor zwiększając temperaturę do 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz