Zapraszam na pyszny tort na bazie ucieranego ciasta z dodatkiem maku oraz aksamitnego kremu maślanego z białą czekoladą. Zdecydowanie wolę torty, których bazą są ciasta ucierane, a nie tradycyjne biszkopty (choć czasami pokuszę się przygotować również te ostatnie ;) ) . Tort z dziś zaproponowaną przeze mnie dekoracją to dobry pomysł na prezent dla wszystkich Pań - Dzień Kobiet tuż tuż ;) .
Tort makowy z kremem z białej czekolady
Ciasto:
- 250 g mascarpone
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 8 łyżek oleju
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, mak, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre- serek, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy składniki suche i całość dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Przekrawamy na pół - najlepiej metodą z nitką.
Składniki na
krem z białej czekolady na bazie masła i jajek
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 600 g masła w temp. pokojowej
(dobrej jakości, 82% tłuszczu)
- 300 g czekolady białej (dobrej jakości)
Jajka ubijamy z cukrem nad gorącą kąpielą wodną do
momentu aż masa zbieleje, podwoi swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a
cukier całkowicie się rozpuści - najlepiej miksować ok. 10-15 minut. Ubitą masę
przekładamy w misce do większej miski z zimną wodą i kostkami lodu i jeszcze
chwilę miksujemy, aż masa uzyska temp. pokojową. Czekoladę drobno siekamy i
rozpuszczamy nad gorącą kąpielą wodną. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.
Następnie cały czas miksując dodajemy porcjami rozpuszczoną i wystudzoną
czekoladę - czekolada musi mieć temperaturę masła, w przeciwnym razie może nam
się zważyć. Następnie porcjami dodajemy masę jajeczną.
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
1 placek makowy - powidła - 1/2 kremu - 2 placek makowy - wierzch, boki i dekoracja z
pozostałego kremu.
Czekoladowy krem do dekoracji (opcjonalnie):
- 250 g mascarpone
- 7 łyżek kremówki 30%
- 3 łyżki dobrego kakao
- 3 kopiaste łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej,
gęstej masy. Wykonujemy nią dekoracje na torcie.
Wygląda przepysznie! Idealne na weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń