Ryż gotowany na mleku z prażonymi jabłkami
Jabłka:
- cukier waniliowy do smaku
- 1 kg jabłek
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki zimnego masła
- szklanka ryżu
- 4 szklanki mleka
- 2-4 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
Sos:
Do rondla przekładamy pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy aż odparuje nadmiar soku. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy cynamon, ekstrakt waniliowy, sól i zimne
masło i cały czas mieszamy, aż masło się roztopi i nada całości aksamitną
konsystencję.
Ryż- do dużego garnka wlewamy 3,5 szklanki mleka, dodajemy ryż
i całość zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając,
aż ryż będzie miękki i wchłonie większość płynu. W razie potrzeby, gdyby ryż
nie był miękki, dolewamy więcej mleka. Dodajemy cukier waniliowy do smaku, sól i
dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka- natychmiast dokładnie
mieszamy (żeby z żółtek nie uzyskać jajecznicy).
Gotowy ryż podajemy z jabłkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz