Zdrowa sałatka z pieczonej dyni i komosy ryżowej
Składniki:- 1 dynia piżmowa
- 1,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 2 i 3/4 szklanki wody
- 270 g fety
- olej rzepakowy
- 3 czubate łyżki pistacjowego pesto
- kilka suszonych pomidorów
- kilkanaście plasterków zielonych pomidorów z zalewy octowej
- 2 garście wydrylowanych czarnych oliwek
- sól
Dynię obieramy ze skórki i porcjujemy na mniejsze kawałki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem. Układamy ok. centymetrowe kawałki fety.
Całość skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy ok. 40 minut temp. 200 stopni do miękkości.
Komosę ryżową płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do
garnka, zalewamy wodą i całość zagotowujemy. Gotujemy ok. 3 minuty pod
przykryciem, następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, żeby
komosa wchłonęła cały płyn. Do jeszcze ciepłej dodajemy pesto, drobno pokrojone
suszone pomidory, pokrojone w paseczki pomidory zielone, przecięte na pół
oliwki - całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na
talerz. Na komosie układamy kawałki upieczonej dyni i fety. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz