Sernik waniliowy na orzechowym spodzie
Na spód:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru brązowego
- łyżka cukru waniliowego domowego
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
Z podanych
składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie- mąkę, orzechy,
proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier brązowy. Dodajemy masło-
siekamy. Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciastem
wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.
Podpiekamy ok. 20-25 minut temp. 180 stopni, termoobieg.
- 800 g trzykrotnie zmielonego sera
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 230 g cukru pudru
- 4 jajka
- łyżeczka pasty waniliowej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na gładką masę. Masę
wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70
minut. Pozostawiamy do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa:
- 250 g masy krówkowej
Krówką pokrywamy
wierzch schłodzonego sernika. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz