Zapraszam na bezglutenowe kruche ciasteczka ryżowe. Idealny deser dla osób dbających o zdrowie, będących na diecie bezglutenowej czy uczulonych na nabiał czy białko, które znajduje się w maśle (stąd w przepisie masło klarowane). Ciasteczka wychodzą bardzo kruche, delikatne i maślane. Banalnie proste w przygotowaniu. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Idealnie sprawdzą się jako słodki akcent na sylwestrowej imprezie ;) . Smacznego!
Ciastka ryżowe - bardzo kruche i maślane
Składniki:
1,5 szklanki mąki ryżowej
·
110 g
zimnego masła klarowanego
·
0,5
szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie drobnego cukru
·
4-5 łyżek lodowatej wody
·
1 jajko
·
szczypta
soli
Mąkę łączymy z ksylitolem i solą. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy.
Dodajemy wodę i jajko- wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce
co najmniej godzinę- możemy przygotować
dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce. Wówczas należy ciasto wyjąć z
lodówki na ok. 1-1,5 godziny przed pieczeniem. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta
i wylepiamy nim małe silikonowe foremki na ciasteczka - np. rogaliki albo
kwiatki. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 185 stopni termoobieg- czas uzależniony
jest od wielkości i wysokości foremek, musimy więc obserwować i kiedy
ciasteczka z wierzchu się zrumienią wyjąć. Ciasteczka przekładamy na kratkę i
studzimy. Po wystudzeniu są bardzo chrupiące i maślane. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz