Pyszne wegetariańskie kotleciki na bazie fasoli w orzeźwiającym sosie to propozycja na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Polecam!
Kotlety z fasoli w sosie miętowo-cytrynowym
Kotlety:
·
240 g białej fasoli z puszki- waga po odsączeniu
z zalewy
·
1/2 szklanki płatków owsianych
·
sól
·
pieprz
·
duża szczypta ostrej papryki
·
duża szczypta zmielonego imbiru
·
duża szczypta gałki muszkatołowej
·
jajko
·
2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej
· 30 g sezamków
·
1 cukierek miętowy
·
2 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej z lnem
·
łyżeczka oleju
Makaron z cukinii:
·
średnia cukinia
·
odrobina oleju rzepakowego
·
sól
Sos
miętowo-cytrynowy
·
10 cukierków miętowych
·
3 łyżki wody
·
sok z 1 cytryny
·
skórka z 1 cytryny
·
150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
łyżka masła
·
1/2 łyżeczki soli
·
1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
·
1/4 łyżeczki imbiru
Sos-
karmelki miętowe rozdrabniamy w malakserze i przekładamy do rondelka. Cukierki
zalewamy wodą i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny (uprzednio ścieramy z niej
skórkę, którą dodamy do sosu). Na małym
ogniu podgrzewamy całość do momentu, aż cukierki się całkowicie rozpuszczą.
Dodajemy skórkę z cytryny. Śmietanę hartujemy odrobiną płynu, a następnie
dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę
masła. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
Kotlety- Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i
odstawiamy na 10 minut. Następnie odsączamy je z wody i dodajemy do fasoli.
Dodajemy przyprawy- sól, pieprz, gałkę, imbir i paprykę. Całość dokładnie
blendujemy. Do masy fasolowej dodajemy 2 łyżki bułki tartej i dokładnie
mieszamy. Sezamki blendujemy na proszek z cukierkiem miętowym. Proszek przesypujemy na talerz, dodajemy bułkę tartą. Z masy fasolowej formujemy
kotlety. Gotowe kotleciki panierujemy w przygotowanej bułce sezamkowej. Kotlety
smażymy z obu stron na rumiano na odrobinie oleju rzepakowego.
Makaron-
cukinię kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. . Cukinię smażymy na
dobrze rozgrzanym oleju- dosłownie chwilę, aby straciła surowość, ale zachowała
jędrność i ładny kolor. Doprawiamy solą.
Składanie
dania- na talerzu wykładamy porcję sosu, następnie na sosie kotleciki. Obok
kotlecików cukiniowy makaron. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz