Prosta, szybka, smaczna i oczywiście zdrowa. Sałatka na bazie kalafiora i roszponki to świetny pomysł na lekkie rozpoczęcie dnia. Polecam!
Sałatka kalafiorowa z jogurtowym dressingiem
·
1 kalafior
·
125 g roszponki
·
150 g sera żółtego królewskiego
·
200 g jogurtu naturalnego- gęstego
·
2 łyżki oleju z pestek dyni
·
łyżka octu balsamicznego
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
łyżeczka miodu
·
niepełna łyżeczka soli
·
duża szczypta pieprzu
·
średni ogórek konserwowy
·
2 garście pestek dyni uprażonych na suchej
patelni
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente na
parze. Roszponkę wykładamy na talerz. Na sałacie układamy ugotowane różyczki
kalafiora. Całość posypujemy pestkami dyni.
Sos- jogurt łączymy z miodem, solą i pieprzem. Dodajemy ocet
balsamiczny, skórkę otartą z cytryny i olej z pestek dyni. Całość dokładnie
mieszamy. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego ogórka konserwowego oraz ser
żółty. Ponownie mieszamy. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Do tak skomponowanej sałatki wystarczy kromka
żytniego pieczywa i pyszne śniadanie gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz