Pomarańczowy piernik na modrej kapuście
Składniki:
1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego1 szklanka ksylitolu lub domowego cukru waniliowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki mleka owsianego lub ryżowego
300 g poszatkowanej modrej kapusty
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
100 g orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni
100 g gorzkiej czekolady
garść suszonej żurawiny
1 jabłko
duża pomarańcza
łyżeczka przyprawy do pierników
łyżeczka cynamonu
Poszatkowaną kapustę zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Następnie całość blendujemy.
W naczyniu mieszamy składniki suche- mąki, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników, cynamon i ksylitol (lub cukier). Oddzielnie łączymy składniki mokre- zblendowaną kapustę z mlekiem roślinnym, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Do składników suchych przelewamy stopniowo składniki mokre i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, posiekaną czekoladę, orzechy włoskie uprzednio uprażone na suchej patelni, pokrojone w drobną kostkę jabłko. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy cienkie plastry pomarańczy - uprzednio obranej ze skórki. Pieczemy ok. 75 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Rekomendowane przez świątecznych gości ;)
Fajny pomysł, wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Rodzinnej i radosnej atmosfery świąteczno-noworocznej. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNie wpadłabym na takie wykorzystanie kapusty. Intrygująca, ale a pewno smaczna wersja :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com na sylwestrowy konkurs z marką Sante :)
Wesołych Świąt :)
Dziękuję za zaproszenie. Radosnych świąt i Nowego Roku :) . Pozdrawiam.
Usuń