Pyszne, bardzo kruche maślane ciasteczka w dwóch odsłonach- słodkiej i wytrawnej. Idealny patent na deser dla niej i dla niego ;). Fajna przekąska na sylwestrowy wieczór.
Gryczane witraże miętowo-czekoladowe - wytrawne-imbirowe & słodkie waniliowe
Składniki- ok. 12 witraży- 6 słodkich i 6 wytrawnych
·
pół szklanki mąki gryczanej
·
łyżeczka kakao
·
paczka - ok. 27 g sezamków
·
50 g zimnego masła
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
1/4 łyżeczki soli
·
1/4 łyżeczki imbiru
Wypełnienie:
·
1/2 opakowania - 45 g cukierków miętowych
·
po dużej szczypcie soli i pieprzu cytrynowego
·
łyżka cukru waniliowego
Mieszamy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i kakao. Sypką
mieszankę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki cukru
waniliowego i 25 g masła, do drugiej 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki imbiru
oraz 25 g masła. Obie mieszanki siekamy i zagniatamy jednolite ciasto.
Cukierki miętowe blendujemy na proszek. Dzielimy go na 2 równe
części, do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej dodajemy dużą szczyptę
soli i pieprzu cytrynowego.
Sezamki blendujemy.
Ciastka słodkie- z ciasta z dodatkiem cukru waniliowego -
ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka z dziurką w środku- u mnie kształt
gwiazdek. Układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Środki wypełniamy sproszkowanymi cukierkami miętowymi-
proszek z dodatkiem cukru waniliowego. Brzegi ciasteczek smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy
sezamkami.
Tak samo postępujemy z ciastem wytrawnym, z tym, że dodajemy
sproszkowane cukierki połączone z solą i pieprzem.
Ciastka pieczemy ok. 12 minut, temp. 180 stopni.
Pozostawiamy na parę minut do wystudzenia, przez ten czas lekko stwardnieją i
staną się chrupiące.
na choince prezentowałyby się przecudnie!
OdpowiedzUsuń