Przy tym cieście musimy się nieco napracować, ale efekt końcowy-zarówno ten smakowy, jak i wizualny- zrekompensuje nam cały trud. Pracę możemy podzielić sobie na 2 dni, wówczas wszystko pójdzie nam znacznie sprawniej. Tort potrójnie orzechowy, z delikatną nutą powideł śliwkowych, z białą i mleczną czekoladą oraz waniliowym kremem idealnie sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Na noworocznym będzie prawdziwą gwiazdą ;) . Polecam.
A wszystkim czytelnikom bloga, moim znajomym i przyjaciołom życzę pięknego 2016 roku. Niech obfituje w same dobre zdarzenia!
Świąteczny Tort "Biel i czerń" - potrójnie orzechowy z kremówkową masą i czekoladą
1) składniki suche:
- 4 szklanki mąki
- 1 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka w proszku
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.
2) składniki płynne:
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 3/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
- 1 1/2 szklanki zimnej wody
Łączymy wszystkie składniki płynne w oddzielnym naczyniu
W mikserze ucieramy:
- 4 jajka
- łyżeczka pasty waniliowej
- 200 ml kwaśnej śmietany- 18%
Następnie do tej masy jajeczno- śmietanowej zamiennie dosypujemy trochę suchych i dolewamy trochę płynnych składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozlewamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic (średnica około 26 cm).
Czas pieczenia- 40-50 minut- aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchutki. Placki studzimy. Podczas pieczenia na plackach utworzy się charakterystyczna górka i małe pęknięcia. Po upieczeniu należy poczekać parę minut, aż placki nieco przestygną. Następnie delikatnie wyjąć je z foremek na deskę - do góry nogami. Aby pozbyć się "górki" placki delikatnie obciążamy.
- 200 ml kwaśnej śmietany- 18%
Następnie do tej masy jajeczno- śmietanowej zamiennie dosypujemy trochę suchych i dolewamy trochę płynnych składników.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozlewamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic (średnica około 26 cm).
Czas pieczenia- 40-50 minut- aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchutki. Placki studzimy. Podczas pieczenia na plackach utworzy się charakterystyczna górka i małe pęknięcia. Po upieczeniu należy poczekać parę minut, aż placki nieco przestygną. Następnie delikatnie wyjąć je z foremek na deskę - do góry nogami. Aby pozbyć się "górki" placki delikatnie obciążamy.
Wystudzone placki kroimy na 2
części. Najsprawniej pójdzie nam, jeśli wykorzystamy metodę nitki. Nożem
nacinamy brzegi ciasta na równym poziomie na około 1 cm głębokości. W przygotowane nacięcie wkładamy nitkę, którą
następnie krzyżujemy i płynnym ruchem ściągamy oba jej końce. Placek mamy równo
przecięty. Tak samo postępujemy z drugim plackiem
Uwaga!- ciasto możemy upiec dzień
wcześniej. . Do tortu wykorzystujemy
tylko 3 blaty. 4-ty możemy spożytkować do innego ciasta. Jeśli zostanie Wam trochę
masy waniliowo-budyniowej z tortu, możecie posmarować nią wierzch pozostałego
czwartego placka i zaserwować jako oddzielny deser.
·
kilka łyżek powideł śliwkowych
·
200 g orzechów
włoskich
·
200 ml mleka
·
150 g cukru
·
200 g miękkiego
masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż masa lekko zgęstnieje.
Dodajemy zmielone orzechy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy.
Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy do miękkiego masła.
Masa migdałowa:
·
200 g mielonych
migdałów
·
200 ml mleka
·
150 g cukru
·
200 g miękkiego
masła
Mleko zagotowujemy z cukrem. Czekamy aż masa lekko zgęstnieje.
Dodajemy zmielone migdały i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej masy.
Masę studzimy. Wystudzoną dodajemy do miękkiego masła.
Masa kremówkowa:
·
4 żółtka
·
1/2 l mleka
2%
·
125 g mąki
pszennej
·
125 g cukru
·
łyżeczka
pasty waniliowej
·
100-150 g
miękkiego masła
Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną.
Dodajemy mąkę i zalewamy zagotowanym mlekiem, cały czas miksując do momentu
uzyskania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy łyżeczkę pasty waniliowej. Krem
chłodzimy, zimny ucieramy z masłem.
Składanie- 1
placek ciasta- masa migdałowa- 2 placek ciasta- masa z orzechów włoskich- 3 placek
ciasta- połowa masy kremówkowej. Pozostałą masą smarujemy boki tortu.
Polewa:
·
1 czubata łyżka
kakao
·
mleko
skondensowane słodzone
·
chipsy
czekoladowe z orzechami laskowymi
·
1 tabliczka
mlecznej czekolady z orzechami laskowymi
·
1 tabliczka
białej czekolady z orzechami laskowymi
Kakao
ucieramy z mlekiem do uzyskania gęstej polewy.
Polewą dekorujemy połowę tortu. Boki ciemnej strony ciasta posypujemy
posiekaną czekoladą mleczną z orzechami laskowymi, boki jasnej strony ciasta obkładamy posiekaną białą czekoladą z orzechami laskowymi. Wierzch dekorujemy chipsami czekoladowymi. Tort najlepiej kroi się na drugi dzień po przygotowaniu. Smacznego!
Tort wygląda przepięknie zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Smak musi być fantastyczny przy takim połączeniu składników. Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFantastycznie udekorowany :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajna propozycja :) Bardzo mi się podoba :)Ciekawie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńBardzo wysmakowana dekoracja :) na pewno był pyszny!
OdpowiedzUsuńNajpiekniej udekorowane ciasto jakie u ciebie widziałam :) Liczę, że tort na 2 latka siostrzeńca będzie ładniejszy :D
OdpowiedzUsuń