Mocno piernikowe ciasto na bazie jednej ze zdrowszych kasz. Przełożone smakowitym kremem z masła orzechowego, cynamonu i powideł. Po prostu pycha!
Piernik jaglany z kremem na bazie masła orzechowego i powideł
Ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm)
· 200 g kaszy jaglanej
· 2 szklanki mleka owsianego
·3 łyżki oleju kokosowego - płynnego
· ok. 1/3 szklanki mleczka kokosowego
· 2 jajka
· 4 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 1/2 szklanki płynnego miodu malinowego
·
3 łyżeczki przyprawy do pierników
· szczypta soli
·100 g ususzonych kawałków kokosa
Krem:
· 350 g masła
orzechowego
·
ok. 1/2
szklanki miodu malinowego
·
pół łyżeczki
cynamonu
·
4 łyżki
mleczka kokosowego
·
3 łyżki
powideł
Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko owsiane. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy razem z olejem, przyprawą do pierników, miodem, szczyptą soli, jajkami, mleczkiem kokosowym, mąką i ekstraktem waniliowym. Dodajemy kawałki suszonego kokosa i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 70-80 minut, temp. 180 stopni. Patyczek po wbiciu w środek ciasta i wyciągnięciu powinien być w miarę suchy - ciasto samo w sobie jest dość wilgotne, ale na pewno nie powinno pozostawiać śladów surowego ciasta. Gdyby wierzch ciasta zaczął się zbyt mocno rumienić, należy przykryć go papierem do pieczenia. Lekko przestudzone ciasto przecinamy na 2/3 wysokości - polecam metodę "nitki". Środek wyższego placka wydrążamy łyżeczką. Okruszki możemy zjeść lub wykorzystać do dekoracji ciasta.
Masa- masło orzechowe, miód, cynamon, powidła i mleczko kokosowe ucieramy
na jednolitą masę.
Składanie- placek z wydrążonym środkiem układamy na paterze. Środek wypełniamy
częścią masy. Przykrywamy cieńszym wcześniej odkrojonym plackiem. Wierzch
dekorujemy pozostałym kremem i kawałkami suszonego kokosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz