Solidny kawał mięsa- dla tych co lubią konkretnie zjeść ;). Zapraszam.
Boczek rolowany z cebulą i musztardą
·
1,5 kg
boczku- rozkrojonego na roladę i pozbawionego skóry
·
4 łyżeczki
musztardy sarepskiej
·
1 łyżeczka
musztardy Dijon
·
sól
·
pieprz
·
odrobina
oleju rzepakowego
·
1/2 kg
cebuli
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżka miodu
malinowego
Cebulkę
kroimy w piórka i smażymy na złoty kolor na odrobinie oleju. Dodajemy miód i
chwilę karmelizujemy. Doprawiamy solą i octem balsamicznym. Przygotowany boczek
pieprzymy i solimy z obu stron. Układamy na desce i smarujemy wewnętrzną
warstwę wymieszaną musztardą sarepską z musztardą Dijon. Wykładamy usmażoną
cebulę. Boczek ściśle rolujemy i
związujemy dratwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy
cienką warstwą musztardy i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w temp. 190
stopni, termoobieg ok. 2,5 godziny. Boczek podajemy na ciepło jako danie obiadowe- kroimy w grube plastry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz