Bajaderki na jabłku, pumperniklu i czekoladzie. Skąpane chałwowym mlekiem. Pychotka!
Bajaderki na pumperniklu i jabłkach w mlecznej zupie chałwowej
·
200 g czekolady u mnie - mleczna z
nadzieniem karmelowym i kawałkami prażonej solonej kukurydzy
·
2 jabłka
·
szczypta cynamonu
·
2 kromki (100 g) pumperniklu pełnoziarnistego
·
2 garście płatków owsianych
·
garść pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
· wafelek w białej czekoladzie
·
opcjonalnie - ok. 6 nadziewanych pralinek
·
2 szklanki mleka- po 1 naporcję
·
100 g chałwy waniliowej
·
łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
kakao
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku (sok przelewamy do szklanki i podajemy z gotowym śniadaniem). Jabłka przekładamy
do garnka i przesmażamy do momentu, aż odparuje nadmiar płynu. Jabłka
doprawiamy cynamonem. Do gorących jabłek łamiemy czekoladę.
Gotujemy z jabłkami na najmniejszym ogniu, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy
jednolitą masę. Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę kromki pumperniklu i
jeszcze chwilkę całość gotujemy dokładnie mieszając. Masę ściągamy z ognia i
lekko studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy płatki owsiane i
słonecznik. Całość dokładnie mieszamy.
Formowanie kulek śniadaniowych- bierzemy łyżkę masy i albo otulamy nią 1 pralinkę (w sumie będziemy potrzebowali tyle pralinek ile zrobimy kulek- ok. 6 - pralinki ), albo od razu formujemy bajaderki. Wafelka w białej czekoladzie drobno siekamy do uzyskania kruszonki. W tak przygotowanej panierce obtaczamy każdą kulkę. Kulki możemy również panierować w kakao.
Formowanie kulek śniadaniowych- bierzemy łyżkę masy i albo otulamy nią 1 pralinkę (w sumie będziemy potrzebowali tyle pralinek ile zrobimy kulek- ok. 6 - pralinki ), albo od razu formujemy bajaderki. Wafelka w białej czekoladzie drobno siekamy do uzyskania kruszonki. W tak przygotowanej panierce obtaczamy każdą kulkę. Kulki możemy również panierować w kakao.
Pokruszoną chałwę zalewamy mlekiem. Dodajemy ekstrakt
waniliowy. Mleko z ekstraktem waniliowym i pokruszoną chałwą zagotowujemy
(musimy uzyskać gładką, jednolitą masę). Całość spieniamy (za pomocą specjalnego ręcznego
spieniacza- jeśli nie mamy ten etap możemy pominąć). Chałwowo-mleczną zupę
wylewamy na talerz. Pośrodku układamy jabłkowe kulki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz